Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje „Zločin u Maloj Gajani 27. I. 1944.“ u Vodnjanu

Foto: Istarsko povijesno društvo

U petak, 28. travnja 2023., s početkom u 19 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu-Dignano (Narodni trg 1) održat će se predavanje dr. sc. Igora Jovanovića i Igora Šaponje, prof. „Zločin u Maloj Gajani 27. I. 1944.“. Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

O predavanju:
Svake godine na dan kad je oslobođen logor Auschwitz obilježava se Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Istoga dana, u mjestu Mala Gajana, obilježava se još jedna tužna obljetnica. Nakon neuspješnog pokušaja da uhvate žive ili mrtve pripadnike partizanskog pokreta otpora, 27. siječnja 1944. njemački su vojnici izvršili su pokolj nad civilima. Anton Ferlin (1933. – 2020.) koji je u tom pokolju izgubio oca, cijeli život je posvetio da se žrtve ovog zločina ne zaborave, godinama je vodio komemoraciju i zajedno s ostalim potomcima preživjelih suseljana brinuo se o spomeniku oko kojeg su se sakupljali. Ovo predavanje bit će svojevrstan hommage Antunu Ferlinu i svim kazivačima čija smo svjedočanstva zabilježili kako priča o zločinu u Maloj Gajani ne bi pala u zaborav, u nadi da se takvo zlo u našim krajevima nikad ne ponovi.

“Desilo se to 26. na 27. januara. Moj brat i ja smo spavali sa didom i babom i odjednom se začuje kroz noć u 3 ure. Moj otac je bio na straži, moj otac. Čuo se lavež pasa. Došao je na željezni portun i pita ‘ko je, a oni na njemačkom. Vidio je da je vrag uzeo šalu i usta se za portun i zatvorio ga. Rekao je ljudima da bježe. Svi su partizani uspjeli pobjeći i nijednoga “Nijemci” nisu ubili. Moj dida je ustao iz postelje, a mi djeca smo se okupili oko njega. Rekao nam je da idemo spavati. Nakon što
se ustao iz postelje, vise ga nikad nisam vidio…” (iz svjedočanstva Antona Ferlina)

O predavačima:
Igor Jovanović rođen je 1974. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je povijest te hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, Sveučilištu u Rijeci. Od 2000. radi kao nastavnik u istarskim školama, a od 2004. radi kao učitelj povijesti u OŠ Veli Vrh. Uz prosvjetni rad bavi se istraživanjem različitih tema iz novije povijesti Istre i pisanjem stručnih radova te prikupljanjem videosvjedočanstava žrtava totalitarnih režima. Sudjelovao je i predavao na nekoliko značajnih državnih i međunarodnih znanstvenih skupova i seminara o holokaustu. Član je različitih strukovnih vijeća, udruga i Istarskoga povijesnog društva. Doktorirao je povijest na Univerzi na primorskem u Kopru 2023. godine.

Igor Šaponja rođen je 1974. u Puli gdje završava osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Predaje povijest u Ekonomskoj školi Pula i Strukovnoj školi Pula. Član je Istarskog povijesnog društva te se već duži niz godina s kolegom Igorom Jovanovićem bavi prikupljanjem videosvjedočanstava žrtava totalitarnih režima. Surađuje na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima.

Odgovori

Pin It on Pinterest