Svečano otvorena nova kućica za knjige u Parku Monte Zaro u sklopu projekta Book patrol

Cilj projekta je uključivanje šire lokalne zajednice u promicanju kulture čitanja te pretvaranje parkova u omiljena mjesta za druženje u suradnji s mjesnim odborima

U četvrtak, 27. travnja 2023. godine u organizaciji pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i osnovne škole Monte Zaro, održana je prigodna svečanost otvorenja prve kućice za knjige u Parku Monte Zaro, povodom Noći knjige i Dana hrvatske knjige.

U ime Grada Pule, partnera na projektu, prigodnom svečanom otvorenju nove kućice za knjige prisustvovao je gradonačelnik Filip Zoričić, koji je prisutne pozdravio, a svečanosti se odazvala i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin.

„Veselim se što ćemo danas svečano otvorili prvu od dvije kućice za knjige, koje će se nalaziti u  prekrasnim pulskim parkovima, Monte Zaro i Mornaričkom parku. Grad Pula je odmah podržao inicijativu vrijednih knjižničarki, s željom da potaknemo građanke i građane svih dobnih skupina da steknu navike čitanja i poklanjanja knjiga. Također, intencija projekta je uključivanje šire lokalne zajednice u promicanju kulture čitanja te pretvaranje parkova u omiljena mjesta za druženje u suradnji s mjesnim odborima“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

U prigodnoj svečanosti sudjelovali su volonteri Ornela Benčić Žerić i Edin Žerić, knjižničarke Željka Kondić Dabo i Dragica Pršo, profesorica Morena Rumora te učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i osnovne škole Monte Zaro kao nositelji aktivnosti projekta Book patrol. Manifestaciji su se pridružila i djeca s odgojiteljicama Dječjeg vrtića – Scuola dell` infanzia Rin Tin Tin, koja su s veseljem donirala svoje knjige.

Knjižničarka OŠ Monte Zaro i voditeljica Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Istarske županije te predsjednica istarske podružnice Hrvatske udruge školskih knjižničara  Dragica Pršo, kao inicijatorica projekta zahvalila se gradonačelniku Filipu Zoričiću i Gradu Puli, koji su podržali ovaj vrijedan projekt. Spomenula je da u inicijativi od samog početka sudjeluju brojni entuzijasti, volonteri, knjižničari i nastavnici s ciljem promicanja kulture čitanja. Predstavljanje projekta zaključila je zahvalom ravnateljicama Orhideji Petković i Branki Sironić Buić, na velikoj podršci projektu. Zahvalila se također profesoru likovne kulture Borutu Skoku, koji je oslikao kučice te pozvala građane da posjete, doniraju i posude knjige iz novopostavljenih kučica za knjige.

U sklopu projekta, druga kućica za knjige postavit će se tijekom dana i u Mornaričkom parku, a funkcionirati će po principu uzmi knjigu i donesi knjigu. Knjige su besplatne, a inicijativa omogućuje građanima dijeljenje knjiga potičući ih na čitanje, ali i na dolazak te boravak u gradskim parkovima.

Odgovori

Pin It on Pinterest