Na Trgu Portarata obilježen Međunarodni praznik rada

Danas je tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata u Puli obilježen 1. svibanj – Međunarodni praznik rada. Okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić koja je istaknula veliku važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na tom mjestu četvero naših sugrađana različite nacionalnosti poginulo u demonstracijama, tražeći svoja radnička prava.

„Obilježavanje Međunarodnog praznika rada započelo je 1889. godine sjećanjem na žrtve tri krvoprolića u Chicagu koje se dogodilo tri godine ranije, a od 1890. Hrvatska obilježava ovaj praznik i to je jako znakovito. U našem gradu prije 103 godine dogodila se tragedija i atak fašista na ljude koji su samo glasno izvikivali kako imaju pravo na svoje dostojanstvo. I nakon više od 100 godina taj isti glas i dalje se čuje. Svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo! Obilježavanjem Praznika rada sa zahvalnošću se prisjećamo početaka borbe za radnička prava, ali trebamo imati na umu da borbu za napredak i poboljšanje moramo i sami nastaviti kako bi ostvarili bolje sutra u kojem će svaki radnik moći dostojanstveno živjeti od svoga rada. I nakon toliko godina moramo ponovno govoriti o dostojanstvu svakog čovjeka i radnika“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić i poželjela svim Puležankama i Puležanima sretan Međunarodni praznik rada.

Polaganju vijenaca odazvala se i predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković-Nikolovski te Bruno Cergnul, zamjenik gradonačelnika Pule iz redova talijanske nacionalne manjine. U ime Istarske županije okupljenima se obratio pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, a u ime Zajednice Talijana predsjednica Tamara Brussich.

„Jedna Njemačka ima i turizam i poljoprivredu i industriju, mi nemamo ništa osim turizma, imamo propalu industriju, propalu poljoprivrednu proizvodnju. Hvalimo se sve manjim dugom državnog proračuna, koji se dobrim dijelom puni i putem PDV-a, odnosno potrošnje, ali dokle tako? Sve manja kupovna moć, manja i kupnja, manji PDV. Trenutno je situacija takva da je sve isto kao i ranijih godina, ali samo putem većih cijena, ali i manje potrošnje. Sve manje djece, cijele generacije izgubljene, ima li uopće nade u bolju budućnost ove zemlje? Slažem se s protestom građana da svako dijete treba imati pravo na dječji doplatak, bez obzira na imovno stanje roditelja“, poručio je Denis Buršić, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Čestitajući svim radnicama i radnicima Međunarodni praznik rada, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić osvrnula se na trenutno stanje rada i radničkih prava u Hrvatskoj.

„Situacija nije zadovoljavajuća, blizu 100.000 radnika radi za minimalnu plaću koja ne osigurava egzistenciju radnika, 800.000 radnika radi za medijalnu plaću koja iznosi svega 930 eura. Sve je veći dotok uvoznih radnika kojima je Hrvatska obećana zemlja i koji su spremni raditi za istu ili čak nižu plaću od ove. Istovremeno naši mladi, obeshrabreni zbog nepotizma i korupcije, ostavljaju svoje domove i odlaze iz Hrvatske. Radnici, umorni od nepravdi i stanja koje traje predugo, svojom nespremnošću da se bore za svoja prava dodatno potiču poslodavce na loš odnos prema njima. Ovo je alarmantna situacija koja ukazuje na neuspjeh našeg sustava i potrebu za hitnim djelovanjem. Radnici su srce našeg društva i zato bi sve institucije ove države trebale raditi na tome da se radnička prava poštuju, da su uvjeti rada primjereni, a da radnici dobiju pravednu naknadu za svoj rad od koje se može dostojno živjeti. Samo tako možemo stvoriti pravedno društvo u kojem će građani voljeti živjeti i raditi“, kazala je Cvitić.

Nakon prigodnih obraćanja predstavnici Grada Pule, sindikata, Istarske županije, Zajednice Talijana i antifašističkih boraca Pule položili su vijence na spomen ploču žrtvama prvosvibanjskih demonstracija 1920. godine na Portarati. Bili su to: Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza.

Uslijedio je nastup kulturno-umjetničkih društava Lino Mariani, Matko Brajša Rašan te Puhačkog orkestra Grada Pule s prigodnim repertoarom, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili.

Odgovori

Pin It on Pinterest