Akcija “Moj kažun – La mia Casita” od 12. do 27. svibnja 2023. godine

Tradicionalna akcija “Moj kažun – La mia casita” za obnovu i očuvanje kažuna i suhozida održat će se od petka 12. svibnja do subote 27. svibnja 2023. godine. I ove godine Grad Vodnjan-Dignano pripremio je bogat edukativni i zabavni program za sve generacije s ciljem popularizacije i vrednovanja tradicijske baštine.

Vodnjanština je područje s najvećom koncentracijom kažuna u Istri. Akcija “Moj kažun – La mia casita” provodi se od 2006. godine te je kroz nju obnovljen i od propadanja spašen cijeli niz atraktivnih objekata izgrađenih tradicionalnom tehnikom suhozidanja. Ove se godine pokazala potreba za obnovom suhozida koji okružuje drevnu crkvu sv. Justa u Galižani, trobrodne romaničke bazilike iz 12. stoljeća.

Središte akcije bit će kao i svake godine Park kažuna u Vodnjanu od kuda će kretati vlakić i igrokaz u sklopu programa “U moje vrime…” ostvaren u suradnji s Teatrom Naranča. Veselim turističkim vlakićem ide se u otkrivanje obnovljenih staza, kažuna i bogate prirode uz pratnju animatora/vodiča, koji nas odvodi 100 godina unatrag i pokazuje kako je izgledao život naših predaka, kako su nastali kažuni i čemu su služili.

– “U moje vrime…” petkom (12., 19., 26. svibnja) rezerviran je za organizirane grupe (vrtiće, škole…), a vodi područjem Salvela duž pješačke staze “Moj kažun – La mia casita 112”.

– “U moje vrime… Bepo vas vodi do Galižane” (13., 20., i 27. svibnja, u 10.00 i u 17.00 sati) vodi od Parka kažuna do Galižane, uz obilazak crkve sv. Justa, makete mjesta izrađene u kamenu “Galižana u minijaturi” te atraktivnih kažuna.

Osnovni tečaj suhograditeljstva “Majstor od kažuni” održat će se u Parku kažuna u subotu 20. svibnja.

Za vožnju vlakićem subotom do Galižane, kao i za sudjelovanje na radionici, nužna je prethodna rezervacija pozivom na brojeve telefona: 052/535-953 i  052/535-961 (pon.-pet. 9,00 do 12,00 sati).

U sklopu manifestacije održat će se i niz drugih programa poput eko akcije “Od izvora do mora” (subota 13. svibnja) ili dječje kazališne predstave “Šumica” (nedjelja 21. svibnja, 10.30 sati, Dom mladih Vodnjan)

Odgovori

Pin It on Pinterest