Izložba i predavanje “Janez Puhar, prvi slovenski fotograf”

Janez Puhar, prvi slovenski fotograf gostujuća je izložba koja će svečano biti otvorena u srijedu, 10. svibnja 2023. u 11 sati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39).

Izložbu će otvoriti Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Grada Pula-Pola, i Matjaž Rakovec, gradonačelnik Kranja, a u programu otvorenja sudjelovat će dramska sekcija Slovenskog kulturnog društva Istra Pula.

Ova putujuća dvojezična izložba na desetak panoa putovala je kroz Sloveniju te je preko Češke, Slovačke i Švicarske stigla u Hrvatsku. Izložba s odličnim slikovnim i tekstualnim objašnjenjem predstavlja Puharov postupak, a Puljani će imati priliku pogledati je do 26. svibnja. Na dan samog otvorenja u 18.30 sati autorica izložbe Petra Puhar održat će predavanje o prvom slovenskom fotografu u koje je utkala svoj entuzijazam, žar, ljubav i predanost otkrivanja novih detalja o Janezu Puharu. 

Janez Puhar (1814.-1864.) bio je svećenik, znanstvenik, fotograf, slikar, pjesnik, intelektualac i kozmopolit rođen u Kranju. U samim počecima razvoja izuma Louisa Daguerrea, razvio je vlastiti postupak izrade fotografije na staklu s vrlo kratkim vremenom osvjetljivanja i nazvao ga hyalotipija ili svjetlopis.

Da je Puhar prvi otkrio fotografiju na staklu potvrđuju njegovi članci iz 1843. godine u novinama „Carniola“ u kojima je svoj postupak i opisao. Njegov je izum francuska akademija „Académie nationale agricole manufacturière et commerciale“ priznala tek deset godina kasnije (1852.), a međunarodno priznanje stiglo je sudjelovanjem na tri svjetske izložbe: u Londonu (1851.), New Yorku (1853.) i Parizu (1855.) te je postupak nazvan – puharotipija.

Puharova ostavština stradala je tijekom 2. svjetskog rata te je sačuvan vrlo skroman dio njegova opusa: pet fotografija, jedna kopija izgubljenog autoportreta te tri fotoreprodukcije koji se čuvaju u Narodnom muzeju Slovenije, Muzeju arhitekture i dizajna u Ljubljani te u privatnoj zbirci. Do početka 21. stoljeća za Puhara su u Sloveniji znali malobrojni. Grupa entuzijasta okupljenih oko kranjskog Fotografskog kluba “Janez Puhar”, predvođenih Petrom Puhar, odlučila je 2014. godine, slaveći 200 godina Puharova rođenja, organizirati niz akcija kako bi javnost spoznala veličinu i značaj ovog izuzetnog čovjeka. U tome su i uspjeli – 2014. godina proglašena je njegovom godinom, a pokroviteljstvo je preuzeo predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je u Kranju otkrio i njegov spomenik. Danas, uz ulice u Kranju i Ljubljani, njegovo ime nose i nagrada koju dodjeljuje Fotografski savez Slovenije za posebna postignuća na području fotografije i za životno djelo te medalja koju na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom Međunarodnog saveza umjetničke fotografije FIAP dodjeljuje Fotografsko društvo “Janez Puhar Kranj”, za najbolji portret.

Gostovanje izložbe u Puli nastavak je višegodišnje plodne kulturne suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Osrednje knjižnice Celje.

Odgovori

Pin It on Pinterest