Program Kluba i knjižare za svibanj: “Radništvo naše nesvakidašnje”

U fokusu: prekarni rad „slobodnjaka“ i stereotipi vezani uz (ne)rad

Program otvara film „Pongov poziv“

U čast 1. maja – praznika rada, svibanj u Klubu knjižari posvećen je radništvu. Program pod nazivom Radništvo naše nesvakidašnje inspiriran je ne samo poviješću radničkog pokreta već i suvremenim oblicima borbe za radnička prava poput onih u Francuskoj, Italiji, Turskoj…Kroz različite programske formate, od projekcija filmova, rasprava do predstavljanja knjiga i portreta umjetnika, u posebnom će fokusu biti stereotipi vezani uz (ne)rad, povijesne mijene u reprezentaciji rada, prekarni rad „slobodnjaka“ i valorizacija umjetničkog rada i rada u kulturi.

Ovomjesečnu temu Kluba-knjižare Giardini 2 otvara projekcija filma „Pongov poziv“ nagrađivanog češkog redatelja Tomáša Kratochvíla koja će se održati u četvrtak, 11. svibnja u 20 sati.

Film „Pongov poziv“ prati priču Štefana Ponga, češkog emigranta romske nacionalnosti koji je odlučio stati na kraj predrasudama prema Romima koje se tiču njihovog odnosa prema radu. Pongo je vozač kamiona, otac, suprug. Prije petnaest godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće slika Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. „Pongov poziv“ treći je u nizu filmova o pitanju romske manjine redatelja Tomáša Kratochvíla čije stvaralaštvo obilježavaju teme društvene marginalizacije i integracije marginaliziranih skupina.

Nakon projekcije održat će se razgovor putem video linka s jednim od protagonista filma Pongov poziv, Marekom Pongom. Ovim programom Klub i knjižara započinje suradnju s KineDok mrežom, alternativnom distribucijom dokumentarnih filmova iz središnje i istočne Europe koja okuplja netradicionalna prikazivačka mjesta.

Coworking  u Maloj Sali

Zbog mnogobrojnih upita Mala sala u Klubu-knjižari postaje dugo željeni coworking prostor u centru grada, mjesto gdje je moguće raditi, učiti i čitati u opuštenoj atmosferi, uz kavu ili čaj s pogledom na krošnje Giardina. Iz tog je razlog Klub promijenio radno vrijeme: radi od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, subotom od 10 do 15 sati, a u danima kad su u Klubu promocije i drugi večernji događaji cijeli dan, dakle od 9 do 22 sata.

Odgovori

Pin It on Pinterest