Na 29. Smotru maslinovih ulja Istre i 29. Smotru vina južne Istre stiže 350 svjetskih vinskih ocjenjivača!

Smotra maslinovih ulja Istre te Smotra vina južne Istre u Vodnjanu, dvije među najdugovječnijima smotri u regiji, doživjet će u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine, svoje 29 izdanje!

“Dobrodošli u Vodnjan, grad ponosan na svoje bogato naslijeđe u proizvodnji vina i maslinovog ulja. Drago mi je što smo pod okriljem naziva ISTRAVIRGIN domaćini 29. Smotre vina južne Istre i 29. Smotre maslinovog ulja Istre u suradnji s Udrugom Agroturist, Istarskom županijom, Turističkom zajednicom, Zajednicom Talijana i svima koji su doprinijeli druženju i edukaciji. Ovo je prilika da pokažemo našu strast i predanost prema poljoprivrednoj proizvodnji te promoviramo Istru kao jedinstveno područje u proizvodnji vrhunskih vina i maslinovog ulja. Zahvaljujem svim proizvođačima koji su sudjelovali i čije ćemo izvrsne proizvode imati prilike kušati”, rekla je zamjenica gradonačelnika Vodnjana Diriana Delcaro Hrelja na današnjoj konferenciji za medije.

Ove manifestacije od izuzetnog značaja za vinski i maslinarski svijet baštine dugi kontinuitet i renome te iz godine u godinu bilježe sve veću brojnost sudionika i sve bolju kvalitetu uzoraka potvrđenu i međunarodnim statusom.

“Baza održivosti u koju puno ulažemo je kvaliteta ocjenjivanja jer s njom dolazi razvoj. To je put na kojem nema stajanja”, poručila je Delcaro Hrelja.

Na 29. Smotru maslinovog ulja Istre pristigao je najveći broj uzoraka do sada – 108 iz cijele Istre, među kojima i veliki broj ekoloških! Posebno veseli da oko 65 posto ulja osvaja zlatnu medalju. Kemijsku analizu izradio je Zavod za javno zdravstvo IŽ-a, a organoleptičku udruga senzornih analitičara O.L.E.A. iz Italije. Sudionici vodnjanske smotre tako konkuriraju i na O.L.E.A.-inom međunarodnom natjecanju “L’oro del Mediterraneo / Zlato Mediterana 2023”!

“Važan su segment vodnjanskih smotri edukacije, između ostalog i kroz vođene degustacije, kojima se odazivaju sudionici kako bi zajedno sa stručnjacima, koji su sudjelovali u ocjenjivanju, kušali ulje. Tako dobivamo i sliku sezone, brusimo vještinu kušanja, stalno radimo na poboljšanju, što se iz godine u godinu i vidi na rezultatima. Kao što se i vidi napor Vodnjana da se kroz edukaciju maslinara, uljara i vinara dodatno podigne kvaliteta. Tijekom cijele godine Agroturist organizira vježbe sjednica budućih panelista koji su položili Tečaj fiziološke sposobnosti, za koji se i dalje možete prijaviti u Pučko otvoreno učilište Vodnjan, a koje ujedno drži i vrlo traženi i praktičan tečaj osposobljavanja za sommeliere maslinovog ulja”, rekla je Ester Geissa Đurić, predsjednica Agroturista.

Na 29. Smotru vina južne Istre pristigla su 32 uzorka, od kojih je 20 zlatnih, po čemu je vidljivo još jedno podizanje kvalitete. Vina je i ove godine ocijenio stručni panel Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču pod predsjedanjem komisije Sanje Radeka.

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljica stručne službe Agroturista, najavila je da program smotri počinje u 15.00 sati u Zajednici Talijana na Narodnom trgu degustacijom svih uzoraka namijenjenoj svim posjetiteljima građane, dok je za vođene degustacije, koje počinju u 17 sati, potrebna najava na mail edukacije.agroturist@gmail.com zbog ograničenih mjesta. U 18.30 sati tradicionalno se u Loggii kušaju uzorci Vin de Rosa, a u 19 sati slijedi svečana dodjela nagrada.

Posebnost ovogodišnjih smotri u Vodnjanu posjet je 350 ocjenjivača vina iz 45 zemalja svijeta! Riječ je o enolozima, sommelierima, novinarima i vinskim kritičarima iz tima međunarodnog ocjenjivanja vina “Concours Mondial de Bruxelles”, nakon Decantera drugog najznačajnijeg ocjenjivanja vina na svijetu.

“Dobili smo jako lijep poziv od Vinistre da ugostimo 350 ocjenjivača svjetskog natjecanja koje gostuje u Istri, a mi ćemo ih u četvrtak u Vodnjanu ‘okupati’ maslinovim uljem. Dočekat će ih proizvođači i upoznati ih sa svim istarskim uljima, sa sortama i aromama S obzirom da je za četvrtak najavljena kiša, taj događaj smo premjestili u Astru, od 12.00 do 14.00 sati”, rekla je Hlevnjak Pastrovicchio.

“Vinskih evenata nikad dosta, a to vrijedi i za maslinovo ulje. Ovo je prilika da se okupe stručnjaci i entuzijasti, razmijene mišljenja i uživaju u bogatoj paleti okusa, mirisa i tekstura koje naša regija nudi. Pozivamo sve ljubitelje vina i maslinovog ulja da nam se pridruže na ovom nezaboravnom događaju”, zaključila je Hlevnjak Pastrovicchio.

Organizatori smotri su Udruga Agroturist i Grad Vodnjan-Dignano uz sudjelovanje TZ-a Grada Vodnjana, trgovačkih društava Contrada i Castelier, POU Vodnjan te Zajednice Talijana Vodnjan.

PROGRAM:

VODNJAN, četvrtak, 11. svibnja 2023.

Narodni trg

15.00 – 21.00 Degustacija maslinovog ulja i vina  (Zajednica Talijana Vodnjan)

17:00   VINARI I ZLATNA VINA 29.SMOTRE, Vođena degustacija by Sanja Radeka,   Zajednica Talijana

            (prijave na edukacije.agroturist@gmail.com)

17:00 O.L.E.A. i MASLINOVA ULJA 29. SMOTRE, Vođena degustacija,

            Zajednica Talijana (prijave na edukacije.agroturist@gmail.com)

18:30   VIN DE ROSA 29. Smotre, Vođena degustacija

19.00   Svečana dodjela priznanja 29. Smotre maslinovog ulja Istre i 4. Zlato Istre te 29.   Smotre vina južne Istre

Stara škola (“Astra”)

12:00-14.00 EXPO – Maslinari i vinari sudionici smotre

Prijem ocjenjivača Concours Mondial de Bruxeless u suradnji sa Vinistrom

Odgovori

Pin It on Pinterest