U Rojcu festival ulične umjetnosti “Kistom kroz zid”

Murale oslikavaju umjetnici Marin Remić, Boris Bare i Vedran Štimac

U periodu od 3. do 10. svibnja 2023. godine u Društvenom centru Karlo Rojc, održava se festival ulične umjetnosti “Kistom kroz zid”. Ove godine festival je usmjeren na DC Rojc, koji slovi kao epicentar kulture u Puli. U sklopu festivala umjetnici Marin Remić, Boris Bare i Vedran Štimac oslikavaju tri zidna murala, od kojih su dva locirana na zapadnoj i istočnoj fasadi društvenog centra Rojc, dok se treći manji nalazi u unutarnjem dvorištu.

Mural na istočnoj strani zgrade oslikava Vedran Štimac, a motiv je portret Karlo Rojca, koji baštini antifašističko nasljeđe i komunicira povijest same ustanove.

Na zapadnoj strani zgrade, mural oslikava Boris Bare s motivom radnika Uljanika koji gura Pony bicikl i ispod ruke drži maketu broda Berge Istra izgrađenom u istom brodogradilištu. Mural zapravo predstavlja hommage industriji u Puli i radnicima koji su doprinijeli gospodarskom rastu Pule u prethodnom stoljeću. 

Treći mural manjih dimenzija u unutarnjem dvorištu oslikava Marin Remić, a tematizira poziciju izbjeglica u današnjem društvu.

Odgovori

Pin It on Pinterest