U Puli se održava XIV. ECPD Međunarodna specijalistička škola o bolestima ovisnosti

Glavna tema skupa je „Vršnjačko i obiteljsko nasilje i bolesti ovisnosti“

Europski centar za mir i razvoj Sveučilišta za mir Ujedinjenih naroda (ECPD), u okviru Međunarodnog programa ECPD za prijenos sustava znanja, u suradnji s Nacionalnim institutom za javno zdravstvo Italije, Nacionalnom školom za javno zdravstvo Grčke, Zdravstvenom mrežom Jugoistočne Europe (SEEHN), Hrvatskim liječničkim društvom – Društvom za ovisnosti, Nacionalnim institutom za javno zdravstvo Slovenije, Uredom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i Međunarodnim centrom za integrativnu medicinu, organiziraju XIV. ECPD Međunarodnu specijalističku školu „Suvremena dostignuća u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji ovisnosti“ s glavnom temom „Vršnjačko i obiteljsko nasilje te bolesti ovisnosti“.

Skup je pozdravnim govorom otvorila  zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr.sc. Ivona Močenić, dr. med. u pulskoj Komunalnoj palači, a predavanja uvaženih stručnjaka održavaju se u prostoru ECPD-a od 12. do 13. svibnja 2023. godine.

„Živimo u kulturi i vremenu u kojemu je nasilje sastavni dio života. Iako nasilje nije novi problem,

spoznaje o razornim učincima obiteljskog nasilja postale su nam dostupne tek u drugoj polovici

20. stoljeća, a posljednjih godina je i istraživanje vršnjačkog nasilja poprimilo široke razmjere. Najčešće žrtve nasilja u obitelji su djeca, žene i starije osobe. Zlostavljanje djece u bilo kojem obliku djeluje na sve aspekte djetetova razvoja, od tjelesnog zdravlja, intelektualnog i emocionalnog razvoja pa sve do psihičkog funkcioniranja i socijalnih vještina. Najčešće posljedice

po mentalno zdravlje zlostavljanih osoba su depresija, posttraumatski stresni poremećaj, zloporaba

sredstava ovisnosti te nisko samopoštovanje, stoga je od iznimne važnosti progovarati o problemima svih vrsta nasilja i ovisnosti kako bi se isti što bolje prevenirali“, poručila  je zamjenica Močenić koja je ujedno pozvala na minutu šutnje za žrtve nedavnog vršnjačkog nasilja u Beogradu i Mladenovcu.

Ravnatelj Škole je prof. dr. Zoran Zoričić (voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za ovisnosti, KBC „Sestre Milosrdnice“ Zagreb), a polaznici su ugledni profesori, liječnici, psiholozi i socijalni radnici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Australije, Švicarske i drugih zemalja.

Europski centar za mir i razvoj Sveučilišta za mir Ujedinjenih naroda, organizira ovu Školu s ciljem fokusiranja na sve oblike i aspekte ovisnosti te okupljanja stručnjaka različitih profila liječnika, psihologa, socijalnih radnika, specijalnih pedagoga, pravnika, kriminologa i drugih stručnjaka, što će omogućiti potpuniju razmjenu iskustava i upoznavanje s najnovijim spoznajama, praktičnim i znanstvenim dostignućima u području prevencije, liječenja i cjelovite rehabilitacije bolesti ovisnosti.

Odgovori

Pin It on Pinterest