Festival zavičajnosti u Fažani okupio istarske osnovnoškolce

Trg Sv. Kuzme i Damjana, u Fažani, danas je bio u znaku vrijednih radova brojnih učenica i učenika iz cijele Istre, realiziranih u sklopu zavičajne nastave, projekta kojeg je Istarska županija pokrenula 2014. godine. Najvidljiviji dio projekta su Festivali zavičajnosti zamišljeni kao središnja mjesta izmjena iskustava i predstavljanja primjera dobre prakse, a današnji prvi namijenjen je osnovnim školama.

„Imao sam priliku obići štandove i vidjeti što ste sve radili tijekom godine. Puno je tu glagoljice, naših tradicionalnih proizvoda i onoga po čemu smo specifični i do toga treba držati. U današnjem, globaliziranom svijetu koji se brzo mijenja i sve je dostupno, moramo njegovati svoju tradiciju, običaje i povijest. Vidim i moderne tehnologije, QR kodove, video prezentacije, dakle spoj tradicije i budućnosti, što je isto pohvalno. Čestitam vam na vašim radovima! Nastavite i dalje učiti o našem zavičaju i čuvati naše posebnosti“, poručio je istarski župan Boris Miletić.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Fažana Timotej Pejin zaželio je svima dobrodošlicu i izrazio je zadovoljstvo što je upravo Fažana domaćin ovogodišnjeg Festivala zavičajnosti za osnovne škole. 

„Kroz programe koji se provode u zavičajnoj nastavi u Istarskoj županiji, a koji su za svaku pohvalu, potiče se razvoj i osjećaj pripadnosti kod djece, ali i suživot na ovim prostorima, čime se svi skupa itekako ponosimo“, poručio je Pejin. 

U ime županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost obratio se pročelnik Vladimir Torbica koji je kazao da u projektu zavičajne nastave sudjeluje svih 45 osnovnih škola s područja Istre, a to što su gotovo sve došle u Fažanu govori o vrijednosti samog projekta. 

Prisutnima se u ime domaćina obratila i zamjenica ravnateljice OŠ Fažana Ana Karabaić koja je svima zaželjela da susret iskoriste za razmjenu iskustava i znanja.  

Uslijedio je kraći glazbeni program, te podjela zahvalnica i knjiga učesnicima, koje su uručili župan Miletić i predsjednik vijeća Pejin.

Sljedeći Festival zavičajnosti, onaj za srednje škole, održat će se na Trgu Slobode u Poreču u utorak, 23. svibnja 2023. godine,  pod domaćinstvom Srednje škole Mate Balota Poreč i Grada Poreča – Parenzo. Festival zavičajnosti za predškolske ustanove održat će se, pak, 6. i 7. lipnja u Žminju.

Podsjetimo, implementacija projekta institucionalizacije zavičajne nastave je započela 2014. na 2015. godinu u predškolskim ustanovama, nastavljana je sljedeće godine u osnovnim školama te u 2016./2017. uvedena je i u srednje škole. Broj ustanova i sudionika se povećavao iz godine u godinu, tako da su danas obuhvaćene sve ustanove na području Istarske županije koje se bave odgojem i obrazovanjem mladih.

Odgovori

Pin It on Pinterest