Održana prezentacija javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2023. godini

Na Istarskom veleučilištu, u Puli, danas je održana prezentacija javnih poziva i natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2023. godini, namijenjena gradovima i općinama, komunalnim društvima i javnim ustanovama u Istarskoj županiji. Prisutnima su se uvodno obratili  istarski župan Boris Miletić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Župan Miletić istaknuo je odličnu suradnju koju Istarska županija, ali i gradovi i općine u Istri imaju s Fondom te je zaželio gostima dobrodošlicu na Istarsko veleučilište.

„Pristupili smo Europskoj uniji i postali punopravna članica, što ima svoje benefite, ali isto tako moramo ispuniti i smjernice i direktive EU za koje smo se obvezali. U zadnje vrijeme top tema su klimatske promjene i vidimo što se događa u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta. Činjenica je da nam je „voda došla do grla“ i da moramo mijenjati svoje navike. Ono što mogu istaknuti su naše jedinice lokalne i regionalne samouprave koje već provode mjere kako bi smanjile negativni utjecaj ugljičnog dioksida te kako bi se prilagodile ekološkim izazovima današnjice. Istarska županija želi postati energetski samodostatna do 2030. godine koristeći u potpunosti obnovljive izvore energije. Cilj nam je izgradnja fotonaponskih solarnih panela na više lokacija ukupne snage, a potencijal imaju i vjetroelektrane koje će se nalaziti na moru, a budućnost je sigurno i proizvodnja zelenog vodika. Zbog toga smo i pokrenuli postupak izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana, a koje se u prvome redu odnose upravo na sektor energetike, odnosno upotrebu obnovljivih izvora energije“, kazao je župan Miletić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen naglasio je kako je suradnja Fonda s Istarskom županijom i cijelom lokalnom samoupravom u Istri odlična.

„Fond pozdravlja i potencira projekte koji su zeleni i održivi, a intencija ih je prezentirati jedinicama lokalne i regionalne samouprave“, kazao je direktor Luka Balen, koji je predstavio paket mjera iz nacionalnih sredstava, koje su zapravo kombinacija europskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Uslijedilo je nekoliko tematskih predavanja: načelnica Sektora za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić održala je prezentaciju na temu javnih poziva iz područja zaštite okoliša i prirode; načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Maja Rajčić predstavila je temu javnih poziva iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije; voditeljica Posredničkog tijela razine 2 Sanja Jelačić održala je prezentaciju na temu javnih poziva iz Nacionalnog plana oporavka i aktivnosti, dok je načelnica Sektora za EU fondove Maja Feketić prezentirala ostale javne pozive Fonda.

Odgovori

Pin It on Pinterest