Uz čarobne riječi otvoren 16. Festival dječje knjige Monte Librić

Šesnaesti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren na ceremoniji u režiji Marija Kovača, održanoj u ponedjeljak, 22. svibnja, s početkom u 11 sati.

Posjetitelje i posjetiteljice Monte Librića u ovogodišnje su izdanje, koristeći se trikovima, čarolijom i čarobnim riječima, uvele Librić čarobnice, Čarobnjak Ivica i Baka Librić, a nazočnima u prostoru pulske Zajednice Talijana „Circolo“ – u kojeg se Monte Librić vraća nakon dvije godine rada u izvanrednim uvjetima – obratili su se župan Istarske županije Boris Miletić, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek – Maja Zrnčić, te direktorica Monte Librića Slavica Ćurković i gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić.

Istarski župan Boris Miletić je ovom prigodom pozvao djecu na zajedničku čaroliju: „Zatvorimo oči, sjetimo se priče i čarolija koje nas u mislima odnose na neko novo mjesto“. Dodao je „kako su naša djeca zapravo najveća čarolija na svijetu“, te naglasio koliko ga raduje to što su na Libriću „djeca i uzvanici sretni“.

Tamara Brussich, predsjednica Zajednice Talijana Pula koja je partner Festivala dječje knjige Monte Librić je, sukladno temi, izgovorila čarobne, ali i, naravno, riječi na talijasnkom jeziku – „Ciribu – Ciriba, Monte Librić è di nuovo qua!“ – te najavila „mnogo knjiga, radionica i magije“.

Maja Zrnčić, izaslanica ministrice kulture i medija dr.sc. Nine Obuljen Koržinek je priznala da je dugo razmišljala o tome kojom bi temom ovogodišnji Monte Librić mogao nadmašiti atraktivnost prošlogodišnjeg, pa nakon pozitivnog iznenađenja dodala: „No, evo nas u Circolu, sa svim mogućim čarolijama koje donose knjige. Nadam se da će Monte Librić uspjeti začarati djecu čitanjem, a Ministarstvo kulture i medija upravo kroz program poticanja čitanja to njeguje i potiče“.

Direktorica Monte Librića, Slavica Ćurković, nije skrivala euforiju zbog povratka „u Circolo nakon dvije godine u parku u kojem se nisu mogli ostvariti svi programi“. Rekla je i kako je „ljepota književnosti i u tome što ne postoji magija jača od njenih čini“, naglasivši kako se „nada se da će svi dobiti čaroliju za čitanje i nikad je neće izgubiti“. Ćurković se ovom prigodom zahvalila svojim prijateljima, prijateljicama, kolegama i kolegicama sa kojima je stvarala ovogodišnji Librić: Nicol Rodić, Lari Osman Grganja i Ani Bačić, ali i članovima Visualia ekipe, te Matku Plovaniću, Magdaleni Vodopiji, Pula Film Festivalu, Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Zajednici tehničke kulture i Sveučilište „Jurja Dobrile“ u Puli.

Festival o kojem je gotovo sve, a u samo tri riječi rekao specijalni gost, britanski pisac i ilustrator David Litchfield – „Librić is magic!“ – službeno je otvorio gradonačelnik Grada Filip Zoričić koji je djeci poželio „da čitaju, da su sretni, da im je život čarolija, da čitaju knjige i ne gledaju u mobitele“. Priznao je kako „nema čarobni štapić“, ali i da je sretan jer može konačno izgovoriti:

„Monte Librić je otvoren!“

Festival dječje knjige Monte Librić traje do 28. svibnja i na njemu će, uz brojne tradicionalne i nove programske formate, po prvi puta biti održan i „Mali sajam ilustracija“ na kojem će publika moći vidjeti, ali i kupiti potpisane radove hrvatskih ilustratora. Također, premijerno će programe Monte Librića voditi Librić čarobnice, dok će posjetitelji i posjetiteljice biti u prilici probati specijalni napitak „Libromix“ koji će – sukladno temi Festivala, a to je ove godine „Čarolija“ – pojačati čarobne moći književnosti.

Detaljan program 16. Festivala dječje knjige Monte Librić, kao i sve druge važne informacije, moguće je vidjeti na www.montelibric.hr.

Odgovori

Pin It on Pinterest