Grad Pula obilježava Svjetski dan okoliša i europski Zeleni tjedan

Na brojnim lokacijama građane očekuje bogat program

Grad Pula sudjeluje u obilježavanju 5. lipnja, Svjetskog dana okoliša u sklopu programa Ujedinjenih naroda te europskom Zelenom tjednu, uz bogat program namijenjen građanima svih dobnih skupina.

Ujedinjeni narodi ovogodišnjom glavnom temom Svjetskog dana okoliša „Pobijedite zagađenje plastikom“, pozivaju na akciju u borbi protiv velikog ekološkog izazova našeg vremena –  zagađenja plastikom.

Grad Pula će povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša i europskog Zelenog tjedna organizirati edukativnu predstavu u Parku grada Graza nazvanu „Recikloman spašava budućnost“ koju izvodi Teatar Naranča. Predstava je edukativnog karaktera te, uz puno pjesme i humora, djeci približava problematiku otpada, odnosno nudi im rješenje. Predstava „Recikloman spašava budućnost“ će se održati u Parku grada Graza u ponedjeljak, 5. lipnja u 9:30 sati.

Povodom Svjetskog dana okoliša u ponedjeljak, 5. lipnja Grad Pula organizira i sljedeće aktivnosti:

•  Trg Portarata, od 9:00 do 10:15 sati, radionice i izložbe za djecu predškolske i školske dobi u kojem će sudjelovati OŠ Monte Zaro, OŠ Centar te Dječji vrtić – Scuola dell’infanzia Rin Tin Tin Pula-Pola. Predviđeno je izlaganje dječjih crteža, predstavljanje projekta „Navike okreni, promjenu pokreni“, te podjela bojanki djeci i sadnica mediteranskog bilja građanima.

•  Urbani vrtovi na Gregovici, od 19:00 do 20:00 sati, edukacija o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti solitarnih pčela – oprašivača, uz postavljanje kućice/hotela za kukce. Predviđeno je i predavanje Romana Maglića korisnicima urbanih vrtova te ostalim zainteresiranim građanima uz podjelu sadnica mediteranskog bilja, lavande, ružmarina i smilja.

• Kako bi ozelenili naš grad i sačuvali četrdeset novo posađena stabla, Pula Herculanea će postaviti floraworld vreće za navodnjavanje mladih stabala u cilju očuvanja od suše.

Plastika ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 % plastike koju koristimo je jednokratno korištena.

Uz to, gotovo trećina plastične ambalaže koju koristimo ne uđe u sustav sakupljanja i završi začepljivanjem gradskih ulica i zagađenjem prirode. Svake se godine do oceana dođe oko 13 milijuna tona plastičnog materijala koji ugrožava život u moru. Prije nego se plastika u oceanu raspadne, mogu proći i stotine godina.

Svatko od nas može mnogo učiniti da se smanji zagađenje plastikom – i ne samo na Svjetski dan okoliša. UN tako predlaže da restorane čiji smo česti gosti zamolimo da prestanu upotrebljavati plastične slamke, na posao donesemo vlastitu šalicu za kavu, u kupovinu nosimo svoje torbe za kupnju, odbijemo plastični pribor za jelo i pokupimo plastiku na koju naiđemo u sljedećoj šetnji (ulicom, parkom, šumom, obalom).

Grad Pula obilježava i europski Zeleni tjedan koji će se diljem Europe održati između 3. i 11. lipnja 2023. godine. U tom će se razdoblju održati brojne aktivnosti kojima se želi približiti ekološka politika Europske unije. Cilj je ohrabriti pojedince, zajednice i organizacije da poduzmu snažnije djelovanje u budućnosti kako bi zaštitili, sačuvali i obnovili okoliš za sadašnje i buduće generacije, uz stalno promicanje održivog razvoja. Glavna konferencija će se održati u Bruxellesu, od 6. do 7. lipnja, a u skladu s Godinom vještina, partnerski događaji će se 2023. godine fokusirati na teme vještina za održive, otporne i socijalno pravedne zajednice.

Odgovori

Pin It on Pinterest