Gradonačelnik Pule i biskup Porečke i Pulske biskupije u razgovarali o početku rada Hospicija i drugim aktualnim temama

U srijedu 14. lipnja 2023. godine gradonačelnik Pule Filip Zoričić sastao se s novim biskupom Porečke i Pulske biskupije mons. Ivanom Štironjom s kojim je razgovarao o aktualnim temama otvaranja Hospicija, Vili Idoli, crkvenom zemljištu kod Osnovne škole Veli Vrh te parceli na Sisplacu, također u vlasništvu crkve.

„Zahvaljujem na spremnosti za suradnju. Uputili smo vam poziv za današnji sastanak u nadi da ćemo pronaći zajednička stajališta za više otvorenih pitanja i prijedloga“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Biskup mons. Ivan Štironja iskazao je punu spremnost za suradnju i iskazao kako će raditi maksimalno predano te su u tom pravcu Gradu Puli i Istarskoj županiji dostavili prijedlog Odluke o osnivanju Zdravstvene ustanove za palijativnu skrb – Hospicij „Blaženi Miroslav Bulešić“ prema kojem bi osnivač Hospicija bio Caritas Porečke i Pulske biskupije, putem Zdravstvene ustanove za obavljanje djelatnosti palijativne skrbi.

Gradonačelnik je tom prigodom izrazio spremnost da pulsko komunalno poduzeće Herculanea održava i kosi zapuštene dijelove oko Vile Idole, zgrade koju je 2012. godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donirao Katoličkoj crkvi za potrebe Porečke i Pulske biskupije. Grad je spreman urednim održavati i okoliš zapuštenih zgrada u vlasništvu župe Krista Spasitelja na Velom Vrhu neposredno uz tamošnju osnovnu školu za što će Biskupija prethodno dostaviti suglasnost.

U nastavku razgovaralo se i stavljanju u funkciju zgrade smještene u sklopu Biskupijsko misijskog sjemeništa „Redemptoris mater“ u Puli koja je trenutno izvan upotrebe i u zapuštenom stanju, djelomično devastirana, a funkcionalno izdvojena iz kompleksa sjemeništa. Grad Pula u njoj vidi potencijalnu mogućnost da se, nakon odrađenih svih potrebnih predradnji, putem stambenih zadruga dodijele stanovi za deficitarna zanimanja na rok od 10 godina.

Uz gradonačelnika i biskupa sastanku su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Pule Ivona Močenić i Bruno Cergnul te kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Jergije Jelenić.

Odgovori

Pin It on Pinterest