Održane Konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina Grada Pule

Nakon provedenih izbora, u prostorijama pulske Komunalne palače u srijedu, 14. lipnja 2023. godine su održane konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina Grada Pule kojima je prisustvovao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić zajedno sa zamjenikom Brunom Cergnulom.

Tom je prigodom gradonačelnik Zoričić čestitao svim novoizabranim vijećnicima, poželio im uspješan rad i nastavak iznimno kvalitetne suradnje s Gradom u svim poslovima na području promicanja prava nacionalnih manjina.

Na konstituirajućim sjednicama, na kojima su uz gradonačelnika i zamjenika prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva Emina Popović Sterpin i pročelnik Službe za poslove zastupanja Grada Nebojša Nikolić, glasalo se za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Vijeća. Sukladno Zakonu, izborom predsjednika vijeća smatraju se konstituiranima i ispunjeni su preduvjeti za nesmetan rad Vijeća u ovom mandatu.

Vijeća nacionalnih manjina u jedinici lokalne samouprave imaju pravo predlagati tijelima jedinice samouprave mjere za unaprjeđivanje položaja nacionalne manjine, biti obaviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati Gradsko vijeće, a tiče se položaja nacionalne manjine te davati mišljenja i prijedloge na programe radijskih i televizijskih postaja namijenjene nacionalnim manjinama ili na programe koji se odnose na manjinska pitanja.

Izabrani su sljedeći predsjednici i zamjenici predsjednika Vijeća u Gradu Puli:

Vijeće albanske nacionalne manjine: predsjednik: Selim Mulliqui, zamjenik predsjednika: Ron Biteri

Vijeće crnogorske nacionalne manjine: predsjednik: Mirko Vučinić, zamjenica predsjednika: Branka Rožman

Vijeće romske nacionalne manjine: predsjednik: Jetiš Bajrami, zamjenik predsjednika: Tafilj Šaćiri

Vijeće slovenske nacionalne manjine: predsjednica: Maja Tatković, zamjenica predsjednice: Marija Langer

Vijeće srpske nacionalne manjine: predsjednica: Danica Lazić, zamjenik predsjednice: Petar Jovetić

Vijeće talijanske nacionalne manjine: predsjednik: Ervino Quarantotto, zamjenik predsjednika: Alessandro Lakoseljac

S obzirom da nisu dovoljno brojni kako bi konstituirali Vijeće, pripadnici mađarske nacionalne manjine Grada Pule izabrali su predstavnicu na izborima održanim 7. svibnja 2023. godine, a to je Žužana Maša, zamjenica predstavnice: Irena Palađi.

Konstituirajuće sjednice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Pule, još se očekuju.

Odgovori

Pin It on Pinterest