STEM lipanj u Znanstvenom vrtu u Puli zaokružuje na najbolji način rezultate projekta STEM udruga za popularni STEM

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Matematičkim društvom „Istra“, Društvom za robotiku Istra, Morskim obrazovnim centrom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli – Fakultetom prirodnih znanosti, Istarskom razvojnom agencijom – IDA d.o.o. te Gradom Pula – Pola krenula je unatrag dvije godine s provedbom projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM tijekom kojeg su ostvareni brojni rezultati u funkciji obrazovanja te poticanja interesa za STEM znanostima kod djece prije svega.

O svemu navedenom govorili su na konferenciji za medije u četvrtak, 15. lipnja 2023. godine u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije (CPZI) te vezanom Znanstvenom vrtu u Puli, na Glavinićevom usponu 3, predstavnici projektnih partnera.

Na konferenciji, koja je ujedno označila početak događanja“STEM FEST” u sklopu „STEM lipnja“  osim što je predstavljen bogati program lipanjske inicijative, o rezultatima projekta govorila je uvodno Helga Možé, upraviteljica Zaklade Istra. Pritom je napomenula kako je zahvaljujući projektu uloženo preko 150.000,00 EUR u radove i opremanje Znanstvenog vrta u Puli i nabavku opreme za projektne partnere. Kroz projekt su od ožujka ove godine održana brojna događanja u korist popularizacije STEM-a među djecom i odraslima. Nabavljena je hvalevrijedna oprema poput 6 interaktivnih postavki “Parka znanosti”, potom 6 postavki koje prikazuju neki  od oblika obnovljivih izvora energije, kompostera, teleskopa, meteo stanice, opreme za Fab Lab poput 3D printera, 3D skenera, stroja za izradu filamenata, stroja za mljevenje plastike, rezača za drvo i sličnoga. Ostvarena je isto tako dobra suradnja između projektnih partnera te su zahvaljujući projektu osnažene prije svega partnerske STEM udruge, što će doprinijeti održivosti projekta i nakon završetka ESF financiranja, istaknula je Možé.

Do kraja lipnja,kada projekt završava, održat će se brojne besplatne radionice te okrugli stolovi na teme inovativnih i kreativnih načina podučavanja, poticanja radoznalosti te kritičkog promišljanja kod djece, spajanja STEM udruga i privatnog sektora te mnoge druge.

Anton Pletikos, tajnik Zajednice tehničke kulture Istarske županije, kazao je kako je  iznimno zadovoljan  projektnim ulaganjima u CPZI te istaknuo kako je samo u protekla 3 mjeseca više od 1500 djece posjetilo Znanstveni vrt, odnosno 100 različitih grupa od djece vrtićke dobi do srednje škole te kako su održane 143 različite radionice, kao i STEM kamp u kojem je sudjelovalo 30 djece i za koji se tražilo mjesto više.  Sve to uz suradnju  12 anagažiranih edukatora. Održano je i 5 znanstvenih doručaka za svekoliku javnost, koji su bilo vrlo dobro posjećeni.

Ivana Sokolov, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pula-Pola, naglasila je kako je u suradnji sa Teatrom Naranča izrađena predstava “Mali znanstvenici” koju je pogledalo 30 vrtićkih grupa u Puli, odnosno oko 500-tinjak djece.

Branka Antunović-Piton, predsjednica Matematičkog društva “Istra” istaknula je kako je zahvaljujući projektu udruga MDI dobila vrijednu opremnu za provedbu radionica matematike  kao i Dane otvorenih vrata matematike i radionice matematike na kojima je sudjelovalo više od 450 učenika osnovne i srednje škole.

Dragan Pantić, predsjednik Društva za robotiku Istra, istaknuo je kako je zahvaljujući ovom projektu DRI nabavio opremu za provedbu brojnih besplatnih radionica robotike diljem Istre. Nabavljeni su zanimljivi primjerci ističe Pantić, kao što su AlphaMini humanoidni robot sa funkcijama koje koriste umjetnu inteligenciju, robot pas s umjetnom inteligencijom, robot Robotis Mini, robot pauk STEMI heksapod, mobilni roboti Photon, Bee Bot, Sphero Bolt, Sphero RVR i ostali koje su posjetitelji imali prilike i direktno upoznati tijekom STEM festa, a najavljene su i iduće radionice u Labinu i Kanfanaru do kraja lipnja ove godine.

Karin Spiech iz udruge Morski obrazovni centar Pula govorila je o provedenim Natura 2000 radionicama po Istri u suradnji s tvrtkom Aquarium Pula, na kojima je sveukupno sudjelovalo 300-tinjak zainteresirane djece i odraslih.

Moira Buršić s Fakulteta prirodnih znanosti pri Sveučilištu Juja Dobrile u Puli istaknula je među rezultatima osmišljeni koncept Znanstvenog vrta te Otvorenih dana FabLaba Pula, brojne radionice za djecu i mlade te edukatore, 20 interaktivnih radionica brodicom za 200-tinjak srednjoškolaca i studenata s područja Istre s ciljem podizanja svijesti o očuvanju mora te predavanja po Istri za  više od 700 srednjoškolaca i studenata.

Tamara Kiršić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o., završno je naglasila kako projektni rezultati predstavljaju kvalitetnu nadogradnju ulaganja koja je IDA u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula ostvarila kada je uz pomoć EU sredstava po prvi put uspostavila i opremila CPZI Istarske županije u Puli, za obrazovni rad mimo školskih ustanova, a koji je do sada pohodilo više od 7.000 učenika iz cijele županije.

Više informacija o besplatnim događanjima za javnost u sklopu „STEM lipnja“ te prijavama za događanja možete pronaći na na: www.civilnodrustvo-istra.hr.

Ukupna vrijednost projekta  STEM udruga za popularni STEM“ je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok preostali dio osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Odgovori

Pin It on Pinterest