Matija Ferlin preuzima umjetničko vodstvo Istarskog narodnog kazališta Pula

Jedan od najrespektabilnijih kazališnih umjetnika s ovih prostora, Matija Ferlin, preuzima umjetničko vodstvo Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula 1. srpnja 2023. godine.

Na prigodnoj sjednici Kazališnog vijeća, održanoj 14. lipnja, ravnateljica Gordana Jeromela Kaić, predstavila je odluku o imenovanju MATIJE FERLINA umjetničkim voditeljem u mandatnom razdoblju 2023-2026. godine.

»Odluka o imenovanju umjetničkog voditelja u skladu je s prihvaćenim Mandatnim programom  i najavljenim prioritetima kadrovskog ekipiranja usmjerenim ka jačanju umjetničkog, produkcijsko-marketinškog i tehničkog menadžmenta.

Matija Ferlin će tako, nakon impresivne »solo« međunarodne karijere, s jednakim žarom i, uvjerena sam, jednako uspješno nastavak karijere zaokružiti u INK.

Veselimo se njegovom dolasku, svježim idejama, viziji, beskrajnom talentu koje donosi u ovaj prostor slobode, ali i smisla«,  rekla je Ravnateljica.

IZ BIOGRAFIJE

Rođen 1982. u Puli, Matija Ferlin nagrađivani je koreograf, redatelj i izvođač. Završio je Školu za razvoj novog plesa (School for New Dance Development) u Amsterdamu, a kasnije živio i radio u Berlinu i Torontu. Nakon povratka u Pulu, posvećuje se istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti. Stvara solo te grupne predstave u kojima surađuje s plesačima i glumcima. Autor je niza uspješnih predstava poput Sad Sam Lucky, Sad Sam Almost 6, Nastup, Mi smo kraljevi a ne ljudi, Staging a Play: Antigone, Staging a Play: A Glass Menagerie, Staging a Play: Tartuffe, Sad Sam Matthäus s kojima je ostvario niz zapaženih međunarodnih gostovanja i nagrada. Nastupao je na festivalima u Europi i Americi, kao što su ImPulsTanz u Beču, Spider Festival u Lyonu, Young Lions i Gibanica u Ljubljani, X-YU festival u New Yorku, Rhubarb Festival u Torontu, Contemporary Dance Festival u Bogoti, Kunstenfestivaldesartes u Brussellsu, Festival TransAmériques u Montrealu, Actoral u Marseilleu, Bitef u Beogradu, Mess u Sarajevu, Infant u Novom Sadu. Surađivao je s brojnim koreografima, redateljima, vizualnim umjetnicima, glazbenicima i dramaturzima među kojima su i Mateja Koležnik, Ivica Buljan, Maja Delak, Goran Ferčec, Christophe Chemin, Ame Henderson, Sasha Waltz, Mauricio Ferlin, Jasna Žmak, Alen i Nenad Sinkauz i mnogi drugi. 

Za Istarsko narodno kazalište, prvi profesionalni autorski rad, realizirao je 2007. godine predstavom Drugo za jedno, a do danas niz produkcija/koprodukcija i partnerskih projekata koji su pobudili veliki interes kulturne javnosti, publike i ostvarili prestižne nagrade i priznanja:  Samice, Istovremeno drugi, Zajedno na kvadrat, Out of season.

Odgovori

Pin It on Pinterest