Dan Sv. Elizeja i Svjetski dan glazbe u Fažani

U nedjelju, 18. lipnja 2023. u 19,00 sati povodom Dana Sv Elizeja i Svjetskog dana glazbe uživajte uz koncert klasične glazbe na kojem će nastupiti Frano Živković.

Program:

19,00  Misa u crkvici Sv. Elizeja, proslava suzaštitnika fažanske župe

19,30   Koncert klasične glazbe, nastupa;

            Frano Živković, akustična gitara

Frano Živković ŽIVOTOPIS

Frano Živković (2004.) multiinstrumentalist je i skladatelj iz Rijeke, najviše poznat po svom gitarističkom umijeću, a čija je kvaliteta prepoznata na svjetskoj razini. Po Frani je kreiran Miguel, glavni lik Oskarom nagrađenog Disney/Pixarovog crtanog filma “Coco”! Frano je dobitnik američke nagrade HORIZON AWARDS koju mu je 2022. dodijelila organizacija THUMBICKERS HALL OF FAME, što je ogromno priznanje ovom mladom glazbeniku, koji do sada bilježi brojna postignuća.

Frano se od samog početka svoje glazbene karijere razvija paralelno kao instrumentalist i kao skladatelj. Do sada je ostvario tristotinjak nastupa diljem svijeta u 14 različitih država, a do svoje devetnaeste godine skladao preko 60 djela.

U dobi od 14 godina, završio je osnovnu školu te paralelno i srednju glazbenu. Maturirao je s odličnim uspjehom na Srednjoj glazbenoj školi “Ivan Matetić Ronjgov”, teoretski smjer i stekao zvanje: Glazbenik teoretičar. Sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja završio je s odličnim uspjehom. Sklada glazbu za pojedine instrumente (gitara, klavir, violina) te za skupine instrumenata (gudaće sastave), zborove i orkestre.

U Dubrovniku je u listopadu 2018. izvedeno njegovo prvo orkestralno djelo, “Koncert za gitaru i orkestar u D-duru” , gdje je ujedno nastupio i kao solist uz Dubrovački simfonijski orkestar.

Član je Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

Dobitnik je stipendije HDS-a iz fonda “Rudolf i Margita Matz” za mlade skladatelje (2017.) te višegodišnji stipendije Zaklade Dr. Viktor Ružić iz Rijeke za glazbenu edukaciju i obrazovanje.

Počeo je svirati u dobi od samo dvije godine. Svoj prvi samostalni koncert klasične gitare održao je 2010. godine u dobi od pet godina u prostoru podružnice Muzičke akademije Zagreb u Rijeci. Sa šest godina upisuje Osnovnu glazbenu školu “Aleksandra Jug Matić” u Rijeci: violina te klasična gitara, a potom upisuje i klavir. Na međunarodnim, regionalnim i državnim natjecanjima iz instrumenata i glazbene teorije osvaja mnoge nagrade.

U dobi od osam godina izvodi Vivaldijev koncert u D-duru RV93. Dvije godine kasnije, sa samo deset godina objavljuje svoj prvi album pod nazivom “It’s a Secret” na kojem je ujedno i odsvirao svoje autorske kompozicije za akustičnu gitaru. Iste 2015. godine kreće na svoju prvu školsku turneju naziva „Frano’ School Tour“, s kojom je gostovao u 40ak školskih ustanova, u Hrvatskoj, Njemačkoj Švedskoj i Francuskoj.

Gostovao je na koncertima eminentnih svjetskih glazbenika: Tommy Emmanuel, Al di Meola, John Scofield, Stochelo Rosenberg, Kaki King, Corrado Rustici & Zucchero, Mate Matišić, Los Angeles Guitar Quartet, a nastupao je i kao predizvođač planetarno popularnim 2Cellos u prepunoj pulskoj Areni, pred osam tisuća gledatelja. Sa svojim idolom Tommy Emmanuelom ostvario je i turneju koncentrirajući u Njemačkoj, Švicarskoj i Luxembourgu.

Tijekom srpnja 2017. sudjelovao je na Chet Atkins Appreciation Society Convention u Nashvillu, Tennessee, u SAD-u, gdje je izabran kao najbolji mladi izvođač i na završnoj večeri svirao Gibson gitaru koja je pripadala Scotty Moore-u, vodećem gitaristi u bendu Elvisa Presleya, čime mu je ukazana velika čast. 2018. godine je nastupio je i na američkoj CBS televiziji te uživo u emisiji “Woodsongs – old time radio hour”, u gradu Lexington, država Kentucky, koja promovira izvrsnost glazbenka. 2019. godine položio je maturirao s odličnim uspjehom dirigirajući vlastitu vokalnu skladbu zboru glazbene škole.

Tijekom ljeta snima kompozicije za drugi album autorske glazbe, kojeg i objavljuje na samom kraju kolovoza. “Reason to Smile” već s prvim danima objave izaziva veliku pažnju javnosti i odlične kritike.

Od kolovoza 2019. do siječnja 2020. godine odrađuje europsku turneju kao predizvođač svjetski poznatim glazbenicima, od koji su neki i Woodstock legende: Canned Heat , Ten Years After, zatim Ian Paice (Deep Purple), Mother’s Finest, Kiefer Sutherland, Manfred Mann’s Earth Band.

U lipnju 2020. pristupa prijamnom ispitu na Muzičkoj akademiji u Puli te ostvaruje najbolji rezultat i prvo mjesto na rang listi. Prve dvije godine studija završava s odličnim uspjehom, a trenutno je u statusu redovnog studenta treće godine Akademije.

U prosincu 2021. godine završava Berklee College of Music u Bostonu, online program: Composing and Orchestrating for Film and TV i stječe Professional Certificate. Kontinuirano objavljuje svoje nove skladbe i aranžmane poznatih skladbi.

Tijekom 2022. godine sudjeluje na Les Cordes Sensibles festivalu u Francuskoj gdje održava cjelovečernji koncert i masterclass na temu fingerstyle načina sviranja gitare. Zatim odlazi u Nasvhille gdje na CAAS konvenciji ostvaruje nekoliko samostalnih nastupa i daje svoj prvi masterclass iz kompozicije. Sudjeluje i u glazbenoj emisiji kod jedne od najpoznatijih američkih gitaristica Muriel Anderson. Krajem 8mj svojim spektakularnim koncertom zatvara manifestaciju Ljeto na Gradini, a kao gosti na pozornici pridružuju mu se renomirani hrvatski skladatelj i scenarist Mate Matišić, poznata riječka pjevačica Mija Negovetić i jazz pjevačica Tena Bevčar.

Na Akademiji se povezuje s profesorom Ivorom Prajdićem koji mentorira njegova kompleksnija djela. 2022. godine završio je Simfoniju br. 1 u C-duru, a trenutno radi na Koncertu za klavir i gudače u B-duru.

Odgovori

Pin It on Pinterest