Započeo je Bloomsday 2023.!

Jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici službeno započeo Bloomsday 2023. otvorenjem izložbe Ireland and the Birth of Europe (Irska i rođenje Europe) kojoj je nazočio i otvorio veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Nj.E. Ruaidhri Mark Dowling.

Izložba detaljno prikazuje povijest Irske te je posvećena znanstvenicima i misionarima, a dosad je, osim diljem Irske, gostovala i u  Mađarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Japanu i SAD-u.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa svim dionicima projekta te povukao paralelu između ulaska Irske u EU prije 50 godina (1973.) i Hrvatske prije 10 godina, što bi Joyce (i njegov Bloom) zasigurno podržavali.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta istaknula je kako je ova izložba značajna za prezentiranje Irske široj publici, nastojanju da se europska baština afirmira na cijelom kontinentu.

Direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj zahvalila se veleposlaniku, Gradskoj knjižnici, Filozofskom fakultetu, Kino Valli, Klubu Knjižari Giardini 2 i Gradu Puli na suradnji i organizaciji Bloomsday-a koji se u Puli obilježava od 2012. godine.

Bloomsday se nastavio u 20 sati u Klubu&Knjižari Giardini 2 predstavljanjem knjige Il giardino d’ acqua (Vodeni vrt). Predstavljanjem je moderirao Valter Milovan, a Pagani nas je uveo u svijet zlatnog doba 1922. u Parizu na večeri s Proustom i Joyce-om…

Na Portartati je u 21.30 sati započeo performans Ciclope – reverie per luce Valentina Pagliei-ja uz rad vizualne umjetnice Goge Mason. Neobičnim performansom Pagliei i Mason prikazali su 12. poglavlje Uliksa – Kiklop te se bavili i aktualnim temama religije, politike i identiteta.

Bloomsday se nastavlja i danas 16.06. čitanjem ulomaka iz Uliksa, predavanjima i radionicama u Gradskoj knjižnici i čitaonici, prikazivanjem filma u Kinu Valli i glazbenim programom na Forumu.

Više informacija može se pogledati na stranici www.pulainfo.hr

Odgovori

Pin It on Pinterest