U povodu Dana antifašističke borbe u Puli položeni vijenci na spomen-obilježja

Danas su tradicionalno položeni vijenci u povodu Dana antifašističke borbe, koji se obilježava 22. lipnja, na Gradskom groblju i u Titovom parku u Puli.

Vijence su kod spomenika palim antifašističkim borcima i spomen ploče palim borcima NOB-a na pulskom Gradskom groblju te u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma položili predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Marija Marković Nikolovski, zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pulske udruge branitelja i predstavnici policijske uprave.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan prisjetivši se povijesnih događaja. Napomenuo je da nije bilo hrabrih istarskih boraca, Istra nikada ne bi bila pripojena matici zemlji. Smatra da se mora imati na umu da je antifašizam svjetonazor koji se ne smije zaboraviti i da ga se mora prenijeti mlađim generacijama.

„Svi mi imamo obavezu da ne zaboravimo povijesne događaje, ali isto tako da se brinemo o očuvanju nasljeđa i vrijednosti antifašizma. Dan antifašističke borbe 22. lipnja predstavlja prekretnicu u povijesti Istre, do koje smo došli teškom borbom“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Černjul.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Odgovori

Pin It on Pinterest