23. lipnja otvara se Vodnjansko ljeto!

Atraktivnim Vatrama sv. Ivana i prvom večeri velikog međunarodnog festivala Sete Sóis Sete Luas u petak 23. lipnja 2023. godine otvara se ovogodišnji program Vodnjanskog ljeta. Manifestacija počinje u 21 sat na Narodnom trgu nastupom popularnog glazbenika i skladatelja Carla Faiella iz Napulja, koji će Vodnjanu kroz glazbu, pjesmu i ples dočarati dio mistične napuljske atmosfere. Nakon toga slijedi tradicionalno paljenje i preskakanje vatri na Placi.

Cjelokupni program Vodnjanskog ljeta 2023 najavili su u utorak 20. lipnja gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio i njegova zamjenica Diriana Delcaro Hrelja te direktorica Turističke zajednice Grada Vodnjan-Dignano Morena Smoljan Makragić.

“Nakon dvije, tri godine korone vraćamo se na staro normalno i drago mi je da možemo predstaviti sve što smo pripremili sa željom da bude bogato. Tradicija koju smo obnovili je paljenje Ivanjske vatre, da bi godina bila dobra, uz prisustvo i blagoslov našeg svećenika da sve prođe u najboljem redu i miru. Nekad su sve vodnjanske kontrade palile vatru u svojoj ulici, a danas mi to svi zajedno radimo na Placi. Ipak, i u petak će se predstaviti svaka kontrada tako da održavamo našu kulturu i tradiciju, makar u nešto izmijenjenom obliku”, rekao je Edi Pastrovicchio te se zahvalio djelatnicima Grada i TZ-a, kao i svim udrugama, organizacijama i zajednicama te drugim partnerima koji sudjeluju u kreiranju Vodnjanskog ljeta.

Do konca kolovoza pripremljeno je više od 60 pojedinačnih manifestacija i događaja uz sudjelovanje 20-ak udruga i partnera. Kako je Diriana Delcaro Hrelja istaknula, svakog se vikenda nešto negdje događa, u Peroju, Vodnjanu, Galižani, Barbarigi, Gajani…

Već prvi vikend Vodnjanskog ljeta je udaran pa će ovu subotu na Narodnom trgu u Vodnjanu, u sklopu festivala Sete Sóis Sete Luas, u 21 sat nastupiti atraktivna i dinamična baskijska grupa Korrontzi. U subotu u 15 sati u Peroju počinje tradicionalni turnir u odbojci na pijesku Martulina cup, a još ranije, u 9 sati, u Parku kažuna obilježava se Međunarodni dan joge. U nedjeljno jutro 25 lipnja na Placu u Vodnjanu stižu sudionici 18. Histria Rallyja, a u Parku kažuna u 20 sati počinje jazz koncert.

“Velika nam je čast da je i Grad Vodnjan sudjelovanjem u 31. izdanju festivala Sete Sóis Sete Luas postao dio kulturne mreže mediteranske baštine, kroz promociju ne samo glazbe nego i drugih specifičnosti Mediterana. U festivalu sudjeluje 12 zemalja s 30 gradova”, navela je zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja.

Najvažnija zbivanja preko ljeta ipak su tradicionalne pučke fešte. Prva na rasporedu je Perojska fešta 22. srpnja uz The Night Express band, zatim 55. Bumbarska fešta u Vodnjanu 12. kolovoza uz Daleku obalu, The Night Express band, Anelide i druge, te Fešta od puži u Galižani 15. kolovoza uz Samuel Lucas & The Groove Station.

Kontinuirano se tijekom srpnja i kolovoza odvija Ljetno kino: Revija dječjih animiranih filmova (Peroj ponedjeljkom, Galižana utorkom i Vodnjan srijedom), zatim Art-kino Cineast svakog četvrtka u Vodnjanu te Tržnica na placi svake subote na vodnjanskoj Placi.

“TZ i ovog srpnja i kolovoza nastavlja s besplatnim vođenjem Vodnjanom utorkom i četvrtkom, a ove godine vodiči će gostima predstaviti i virtualni Vodnjan te će moći vidjeti nešto što više ne postoji, poput kaštela na trgu. I ove godine nastavljamo s video mappingom ‘Luce’ koji je na rasporedu 28. srpnja, kroz prezentaciju naših novih Vodnjanskih štorija i u suradnji s Visualiom i Undertoonom. Sve je u znaku svijetla kao posveta Pietru Marchesiju koji je Vodnjanu osigurao električnu javnu rasvjetu puno prije nego je ona postojala u drugim gradovima”, zaključila je Morena Smoljan Makragić.

Odgovori

Pin It on Pinterest