U HDLU-a Istre 30. lipnja izložba “Žuto”

Foto: “Vedran Urličić – Tron”

U galeriji HDLU-a Istre u petak, 30. lipnja, u 20 sati upriličit će se otvorenje izložbe u sklopu tematskog projekta pod nazivom “Žuto”.

Treći je to projekt kustosa Eugena Borkovskog iz ciklusa “Boje: Plavo, Crveno, Žuto”.

Izlažu:

Fanita Barčot Nikolac, Elvis Berton, Matjaž Borovničar, Darko Brajković Njapo, Ivna Bruck, Barbara Cetina, Silvija Cindrić, Slađan Dragojević, Branka Domić, Tanja Frančišković, Fabio Gasparini, Silvija Golja, Maja Jelušić, Željko Jerneić, Dario Jurjević, Vanda Jurković, Branko Kolarić, Amina Konate Visintin, Silvana Konjevoda, Vera Kos Paliska, Jasmina Krajačić, Branko Kukurin, Mirna Kutleša, Gordana Lenić, Milan Marin, Nina Martić, Jelena Martinović, Josip Mijić, Mladen Milotić, Ivica Nikolac, Helena Oštrić, Bruno Paladin, Eduard Pavlović, Tanja Pečanić, Renata Pentek, Sanja Pereša Macuka, Anita Pilat, Luči Plosnić, Tihomir Razum, Nikola Ražov, Ivanka Ruk, Mirta Savani Profeta, Silvija Sikavica, Sanja Simeunović Bajec, Senka Šerbeđija, Jadranka Štimac, Luiza Štokovac, Boris Toman, Mirjana Tomašević Dončević, Ksenija Tomičić, Alenka Tominac, Zlata Tomljenović, Vanina Topić, Vedran Urličić, Andrija Večenaj, Marta Vučković, Tea Vukojević Paškov, Nora Xharrahi, Matilda Zanini, Andrej Zbašnik, Martin Zelenko Poles, Nevena Živić.

 Kustos o projektu:

Pred nama je treći likovni projekt u nizu koji propituje osnovne boje. Ovaj put je to žuta. Prije kretanja u ova tri projekta odrekao sam se socijalnih, etičkih i sličnih problematika. Pokušao sam lopticu spustiti na zemlju i krenuti od nečega što je elementarna osnova likovnih umjetnosti. To je zacijelo boja. Na takvo razmišljanje usmjerile su me tendencije koje se, iz područja angažirane umjetnosti i aktivističke dosljednosti, periodično vraćaju likovnim elementima. Naravno, uz neminovne perceptivne pomake kreatora i promatrača. Zadajući likovni element kao temu, pokušao sam umjetnike upozoriti na likovnost samu. Treba reći i da sam sličan eksperiment, teme boja, obrađivao i prije više od deset godina (GG Fonticus Grožnjan i gostovanja…) i da su tendencije, preokupacije umjetnika danas još dramatičnije. Evidentno je da se umjetnici ponašaju i djeluju osviješteno. Očit je pomak percepcije svijeta oko nas. Promjenom paradigmi, u drugoj polovici prošlog stoljeća, fizika i filozofija su se približile pa se u znanstvenoj literaturi saznanja preklapaju. Nedostaju pojmovi koji bi preciznije označavali pojave, pa se koriste tuđice koje također ne preciziraju pojmove. Suvremenom spoznajom o uvjetovanosti i umreženosti nas samih sa svim stvarima oko nas (ovdje ne mislim na Internet), postaje jasno da ne postoji „centar“ niti „osnivač“. Umjesto hijerarhije prepoznata je mreža, umreženost. U oštrom neskladu s politikama ili religijama, svijet i univerzum se pokazuju kao nedjeljiva cjelina. I, još i više od toga, kao međusobno uvjetovana eko-energetska zajednica koja je konstantno promjenljiva. Društvena uređenja, vjere, nacije, podjele na bogate i siromašne iz tog diskursa izgledaju smiješno.

Na inicijalni tekst poziva u ovaj projekt odgovorilo je 74 autora. Selektiran je 61 rad koje potpisuju 62 autora/ica. Većina radova je domišljena upravo za ovu izložbu. Suvremeni, slobodni pristup produkciji odrazio se i na tehnikama i materijalima radova. No, u ovo alter postmodernističko vrijeme to nikoga više ne začuđuje. Kriza vrijednosti, zamjena vrijednosti i sumnja u povijest reflektiraju se u umjetnosti mijenjanjem i nepoštovanjem uobičajenih pristupa, tehnika i plasmana umjetničkog predmeta.

Zahvaljujem primljenim, ali i onim autorima koji nisu ušli u selekciju. Iako je i među odbijenim radovima za ovaj tematski projekt bilo zanimljivih ostvarenja, određenje za ovakav izbor bazirao sam na ideji da se u projekt uključe radovi koji tehnološki ili smisleno problematiziraju, a ne ilustriraju temu: ŽUTO, boja“.

Eugen Borkovsky, kustos projekta, VI. 2023.

Odgovori

Pin It on Pinterest