Ivanjskim vatrama otvoreno Vodnjansko ljeto

Paljenjem vatre u Ivanjskoj noći na Narodnom trgu, gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio otvorio je u petak 23. lipnja Vodnjansko ljeto 2023. Odmah potom gradonačelnik je i preskočio lomaču te simbolički otvorio put mladićima, ali i djevojkama Vodnjana da se po staroj bumbarskoj tradiciji nadmeću tko će spretnije, atraktivnije i hrabrije kroz najveći plamen.

Glazbeno otvorenje Vodnjanskog ljeta počelo je s prvom večeri međunarodnog festivala Sete Sóis Sete Luas u sklopu kojeg je na pozornici na Narodnom trgu nastupio popularni glazbenik i autor Carlo Faiello iz Napulja s pratećim bendom. Ovaj glazbeni istraživač donio je u Vodnjan duh južnjačkog mediteranskog ugođaja kroz vesele dinamične skladbe koje pozivaju na ples, ali i sjetne ljubavne pjesme opjevane na napolitanskom dijalektu. Glazbenom kulisom dominiraju bubanj, ali i violina koja kroz pjesmu nosi glavnu melodiju i s kojom se smjenjuju tradicionalni napjevi u suvremenom izričaju.

Mnoštvo okupljeno na Placi u nastupu Carla Faiella guštalo je dvaput, s obzirom da se koncert smjenjivao s preskakanjem vatre. Vatre Svetog  Ivana stara su užanca koju već nekoliko godina organiziraju Grad i Zajednica Talijana Vodnjan, kako bi očuvali stare običaje. Voditeljica programa Manuela Geissa objasnila je da su dječaci svih vodnjanskih kontrada uoči Ivanjske noći sakupljali granje za vatru kojom će otjerati štrig. Granje se slagalo blizu kružera svake kontrade, a svaka se kontrada trudila imati što veću i jaču vatru. Mladi i najhrabriji među njima skakali bi preko vatre, čak i kad je plamen bio jako visok. Što jači plamen, to je bio veći izazov i čast.

Prije koncerta i paljenja vatri u galeriji Loggia otvorena je izložba keramičke grupe ZT-a Vodnjan “Dignano contemporanea”, tako da je večer, uz bogatu ugostiteljsku ponudu, bila raznim sadržajima. Ako se po otvorenju Vodnjanskog ljeta može predvidjeti kako će nam ljeto na Vodnjanštini izgledati, onda će ono sigurno biti sparno, ali i sadržajno i bogato različitim programima

Za razdoblje do kraja kolovoza Grad je s partnerima pripremio više od 60 manifestacija diljem Vodnjanštine. A već u subotu, 24. lipnja, na rasporedu je tradicionalni Martulina kup u odbojci na pijesku u Peroju, s početkom u 15 sati. Na Narodnom trgu u Vodnjanu u 21 sat slijedi nastavak festivala Sete Sóis Sete Luas uz atraktivnu baskijsku grupu Korrontzi, čiji nam renome s mediteranskih i europskih pozornica garantira još jednu veselu noć na Placi.

Odgovori

Pin It on Pinterest