Crnogorski pisac Nikola Nikolić u Klubu i knjižari Giardini 2

U četvrtak, 29. lipnja u 20:00 sati u Klubu i knjižari Giardini 2 mladi crnogorski pisac Nikola Nikolić gostovat će u programu Portret autora posvećenom novim licima regionalne književne scene. Autor će u sklopu Azila za pisce, rezidencijalnog programa Kluba i knjižare nastalog u suradnji s pazinskom Hižom od besid, boraviti u knjižari do petka 30. lipnja i posjetiteljima davati preporuke za knjige koje voli.

Nikola Nikolić (1989., Podgorica), diplomirani je politolog, pisac i novinar. U periodu 2017-2019. bio je umjetnički direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Na portalu Kombinat autor je serijala intervjua sa autorima i autoricama iz regije te je član Savjeta Crnogorske kinoteke. Do sada je objavio tri romana: Čvor (2011), Meandar (2014) i Sirene za uzbunu (2019) te zbirku priča Atakama (2016). Koautor je knjige 2020 (dnevnički zapisi), sa još petoro autora iz ex yu zemalja.

Dok u romanima Čvor i Meandar Nikolić vjerno predočava nesigurnost, beznađe i teret ideologije s kojima se susreće mlađa generacija koja nije okusila ništa drugo doli tranzicijske stvarnosti, u najnovijem romanu Sirene za uzbunu vraća se u njihovo (naše) djetinjstvo – bliže no što smo slutili sadašnjem trenutku – ispunjeno konstantnim iščekivanjem apokalipse, ali i kreativnošću u promišljanju drugačije stvarnosti. Riječima glavnog protagonista romana: San me je istrenirao da u tačkama vidim šrafove, u pukotinama šavove. Predočavao sam sebi realnost sklapajući joj djelove onako kako sam najbolje umio. Zbirka priča Atakamapredstavlja odmak od kulturnog i povijesnog konteksta naših prostora i predstavlja zaokret prema univerzalnosti. Autor navodi čitatelja da se uhvati u koštac s konačnošću – svjetonazora, ljubavi, života – osjeti se rastrganim između želje za krajnjom nesigurnošću i čežnje za utočištem i spozna bolnu ljepotu neponovljivosti.

Roman Sirene za uzbunu i zbirka priča Atakama bit će ekskluzivno dostupne u Klubu&knjižari tijekom boravka autora.

Odgovori

Pin It on Pinterest