Obilježen Europski dan bez poginulih u prometu

Jučer je na području Policijske uprave istarske, ali i cijele Europe, obilježen Europski dan bez poginulih u prometu. European Day Without A Road Death ili projekt EDWARD ovime je ušao u treću godinu realizacije, a cilj mu je bio dan bez poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržava ga Europska komisija, a dugoročni cilj mu je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu.

Na području Policijske uprave istarske, tijekom jučerašnjeg dana, nije se dogodila prometna nesreća s poginulim osobama. Evidentirano je šest prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ozlijeđene su tri osobe, i to dvije lakše, dok je u prometnoj nesreći koja se dogodila na buzetskom području jedna osoba teže ozlijeđena.

Policijski službenici su, sudjelujući u projektu Europskog dana bez poginulih u prometu, proveli i preventivne aktivnosti u Puli i Bujama. U Puli je na Trgu Portarata održana manifestacija, na kojoj su sudjelovali Odjel prevencije PU istarske, Policijska postaja Pula-Pola, Postaja prometne policije Pula-Pola, HAK, Društvo distrofičara Istre i Zajednica tehničke kulture Pula. Policijski službenici prezentirali su građanima rad policije po pitanju sigurnosti u cestovnom prometu, s naglaskom na sigurno kretanje pješaka i biciklista u prometu.

Djelatnici Policijske postaje Buje-Buie su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Buje, AŠ MADCAR i Gradom Buje, na Trgu Josipa Broza Tita, održali simulaciju prometne nesreće, odnosno pokaznu vježbu prve pomoći prilikom prometne nesreće, a na info-punktu građani su mogli dobiti informativne letke te isprobati oživljavanje unesrećenog.

Intencija obilježavanja ovog dana bila je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima te o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu, kao i da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti. S tim ciljem svatko može ispuniti i prisegu za sigurnost prometa te poslati poruku o važnosti poštivanja prometnih propisa.

Pin It on Pinterest