Najavljen program proslava sv. Tome apostola, zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije

U pulskoj Komunalnoj palači 29. lipnja 2023. godine na tiskovnoj konferenciji zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić, župnik Katedrale don Rikardo Lekaj i producent koncerta Daniel Sponza najavili su program proslave sv. Tome apostola, zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić pozdravila je prisutne u ime Grada Pule, gradonačelnika Filipa Zoričića i svoje osobno.

„Sretni smo što ćemo 3. srpnja proslaviti blagdan sv. Tome, zaštitnika našega Grada i Pulske biskupije, te tako nastaviti tradiciju. Građani će moći prisustvovati misi, po prvi put procesiji s kipom sv. Tome ulicama starogradske jezgre, a zatim koncertu duhovne i zabavne glazbe na Trgu sv. Tome. Svaki građanin i posjetitelj imat će prilike izabrati nešto po svom izboru, bilo duhovnog ili svjetovnog karaktera. Vjerujem da ćemo imati jedan lijepi događaj u našoj Puli i nadam se da će procesija s kipom sv. Tome u našem gradu postati tradicijom“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Don Rikardo Lekaj najavio je trodnevnu duhovnu pripremu prije samog blagdana sv. Tome koju župa Katedrala priprema za cijelu Pulsku biskupiju i Grad Pulu. Trodnevnica započinje u petak, 30. lipnja 2023. i završava u nedjelju, 2. srpnja. Svake večeri prije sv. mise, koja počinje u 19,00 sati,  bit će pobožnost krunice u 18,30.

„U ponedjeljak u 18,00 sati svečanu koncelebriranu sv. misu predvodit će mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, uz mons. Ivana Štironju, porečkog i pulskog biskupa, i mons. Ivana Milovana, porečkog i pulskog biskupa u miru, te naše svećenike misionare, koji djeluju na više kontinenata. Ono što je posebno ove godine jest procesija s kipom sv. Tome apostola koja će se po prvi put održati u Gradu Puli ulicama starogradske jezgre“, najavio je don Rikardo Lekaj.

Procesija s kipom sv. Tome apostola započet će odmah nakon sv. mise ispred Katedrale, Kandlerovim ulicom, potom ulicom Sergijevaca, ispod Slavoluka Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima, Carrarinom ulicom te Kandlerovom ulicom natrag do Katredrale, gdje će uslijediti svečani blagoslov s relikvijom sv. Tome.

Producent koncerta Daniel Sponza najavio je koncerte duhovne i zabavne glazbe koji će se održati nakon procesije na Trgu sv. Tome.

„Ove godine u prvom dijelu glazbenog programa bit će koncert sestara Palić iz Zagreba, najvećih hrvatskih zvijezda duhovne glazbe, koje su postale hit na domaćoj gospel sceni, te Bruna Krajcara. Koncert duhovne glazbe će početi u 20,30, a od 21,30 očekuje nas koncert Alena Vitasovića s bendom do 23,30“, najavio je Daniel Sponza.

Naš poznati kantautor i skladatelj Bruno Krajcar uglazbio je stihove Daniela Načinovića za himnu sv. Tome u aranžmanu Saše Miočića, te ovih dana završava snimanje pjesme s pulskom ženskom klapom Teranke. Na blagdan će pjesma biti izvedena na samom početku duhovnog koncerta sa sestrama Palić, a u planu je i snimanje spota s kadrovima prve procesije s kipom sv. Tome.

Odgovori

Pin It on Pinterest