Održana svečanost preuzimanja brodice FLAMMIFER FF B 850 namijenjene vatrogastvu

Na Carinskom gatu u Puli danas je održana svečanost preuzimanja brodice FLAMMIFER FF B 850 za potrebe vatrogastva na moru koju je u ime Istarske županije preuzeo istarski župan Boris Miletić.

„Ideja brodice koja će služiti za vatrogastvo nije od jučer, ona traje već niz godina, a upravo se prava prilika ukazala u EU projektu FIRESPILL u kojem smo kroz određene europske fondove uspješno iskoristili dostupna sredstva. Realizacijom projekta naši će ljudi imati bolju opremu nego su je imali prije, te svakako možemo reći kako je ovo korak naprijed u dodatnom poboljšavanju sustava zaštite. Ključ uspjeha je uvijek u čovjeku, a naša Vatrogasna zajednica istarske županije  je ogledni primjer kako treba graditi i kako treba funkcionirati sustav zaštite, ali ni oni bez adekvatne opreme ne bi bili toliko učinkoviti u svome radu. Kao Županiji najvažnija nam je zaštita građana, imovine, ali i zaštite nemalog broja posjetitelja koji dolaze u Istru. Želim vam puno sreće, što manje intervencija i mirno more.“ – poručio je župan Miletić i zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izrazio je zadovoljstvo što vatrogasna služba dobiva vrijedno plovilo koje je nabavljeno putem europskih fondova zahvaljujući Istarskoj županiju te se zahvalio tvrtci FLAMMIFER d.o.o. koja je izgradila brodicu.

Direktor tvrtke FLAMMIFER d.o.o. Goran Žugec kazao je kako je brodica namijenjena za gašanje požara i situacije kada su ugroženi ljudi, priroda ili imovina. „Isporuka  ove brodice nastavak je i proširenje uspješne suradnje koje naša tvrtka, koja ove godine obilježava 30 godina poslovanja i rada na dobrobit lokalne zajednice,  ima sa Vatrogasnom zajednicom Istarske županije kroz isporuku vatrogasnih vozila.“ – kazao je direktor Žugec i zaželio puno uspješnih i mirnim milja na plovidbi brodicom.

Vatrogasna brodica duljine od oko 8,5 metara, namijenjena je za djelovanja na moru i obali, opremljena je uređajima za gašenje požara morem ili pjenom, a snažni pogon omogućuju joj brzo djelovanje na većim udaljenostima. Brodica je izgrađena sredstvima iz EU projekta FIRESPILL, u kojem Istarska županija sudjeluje kao projektni partner. Izgradila ju je tvrtka FLAMMIFER d.o.o. iz Ozlja čiji je direktor Goran Žugec prisutnim predstavnicima medija i javnosti istu prezentirao, te je ujedno potpisom primopredajućeg zapisnika svečano uručio brodicu istarskom županu Borisu Miletiću.

Potreba za takvom brodicom definirana je u samoj fazi razrade projektne ideje, kada je Istarska županija, u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije i predstavnicima drugih hitnih službi Istarske županije, sagledavala potrebe hitnih službi za opremom i dodatnim stručnim usavršavanjem, a na temelju čega su potom i osmišljene projektne aktivnosti.

Osim same primopredaje, održano je i svečano potpisivanje Sporazuma između Istarske županije i Vatrogasne zajednice Istarske županije, koja će nadalje putem operativnih snaga Javne Vatrogasne postrojbe Pula vatrogasnu brodicu koristiti i redovno održavati.

Ukupna vrijednost izgradnje vatrogasne brodice iznosi oko 270.000,00 €. Istarska županija ovim je projektom za sve naše potrebe i aktivnosti osigurala iznos od oko 920.000,00 €, dok je ukupna vrijednost projekta oko 16.500.000,00 €.

Projekt je započeo s provedbom u travnju 2020. godine, a sve projektne aktivnosti realizirane su zaključno s krajem lipnja 2023. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest