U Puli održan Mimohod sjećanja na stradale civile genocida u Srebrenici  

U utorak, 11. srpnja 2023. godine održan je Mimohod sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji se dogodio prije 28 godina. Mimohodu je u ime Grada Pula-Pola prisustvao gradonačelnik Filip Zoričić. Sudionici mimohoda tom su prigodom nosili bijele balone, bijele ruže i bijele majice s natpisom i porukom „Srebrenica. Da se ne zaboravi. Nikad, nikome i nigdje ne ponovi.“

Mimohod je krenuo s Tržnice, prošao Flanatičkom ulicom, Trgom Portarata, Ulicom Sergijevaca sve do Trga Forum gdje je ispred Augustovog hrama održan prigodni program. U programu su pročitane prigodna recitacija i poema, a svoje su misli i molitve izrekli glavni imam Esad ef. Jukan i don Ivo Borić. Gradonačelnik Grada Pula-Pola Filip Zoričić pročitao je emotivno pismo, a u ime Istarske županije obratila se zamjenica župana Jessica Acquavita.


Nakon minute šutnje, na Forumu su u zrak pušteni bijeli baloni u znak sjećanja, dok je u znak odavanja počasti žrtvama dio sudionika potom bijele ruže bacio u more na Rivi.

Mimohod je organizirala Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, svim ostalim vijećima Istarske županije, ostalim bošnjačkim organizacijama, te udrugama.

Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno više od 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice.

Odgovori

Pin It on Pinterest