Otvorenje izložbe “Cinemaniac > Misliti film: Dvostruka ekspozicija”

Popratni program 70. Pulskog filmskog festivala od 17. – 23. 7. 2023.

Gradska galerija Pula, Kandlerova 8

Otvaranje: ponedjeljak 17. srpnja 2023. u 20 sati

Dvostruka ekspozicija, kao dvadeset drugo izdanje projekta Cinemaniac Misliti film, popratnog programa na 70. Pulskom filmskom festivalu donosi pogled unazad, fragmentaran i letimičan pogled na audiovizualnu produkciju žena u kulturnom prostoru SFRJ tijekom 60-ih i 70-ih godina. Pritom okuplja nekoliko kustosica, inicijativa, programa i istraživanja koja su programski interes posvetila afirmaciji i vidljivosti ženskog stvaralaštva, u sustavima umjetnosti i filma, njihovim rubovima ili mjestima preklapanja. Radi se o različitim formatima prezentacije i diskurzivnih i komunikacijskih prostora – od izložbe i popratnog filmskog i video programa aktualnog međumuzejskog projekta Vidljive*, koji uključuje program RONDO – od izloženosti do zaborava i nazad, do Filmskih mutacija – Festivala nevidljivog filma i Kina Katarina.

Dvostruka ekspozicija ne pokušava nemoguće, uspostaviti cjelovit pregled, koji je inherentno fragmentaran i neuhvatljiv, već želi podsjetiti, razotkriti ili ponovo sagledati pojedine umjetničke pozicije i pojave. Okuplja odabrane amaterske, eksperimentalne filmove i video radove, ili kratke dokumentarističke intervencije koje su stvarale vizualne umjetnice i filmske autorice i amaterke u kulturnom prostoru SFR Jugoslavije, ispitujući prakse koje se protežu od avangardnih eksperimenata, dokumentiranja svakodnevice, kritičkog socijalnog pogleda, te radova koji se temelje na videu i performansu. Radovi istražuju pozicije identiteta, strategije samo-reprezentacije i medijske eksperimente. Stvarani su u razdoblju od 1960ih, obilježenog valom entuzijazma u kino klubovima i kino-amaterizmom posebno oko kino klubova u Zagrebu, Splitu i Beogradu, te u periodu kada se pojavljuje medij videa u okviru praksi konceptualne i post-konceptualne umjetnosti povezane sa Novom umjetničkom praksom 1970ih godina. Program okuplja umjetničke pozicije, kontekste, kustoske prakse i institucije koje uokviruju i oblikuju produkciju pokretnih slika umjetnica u SFRJ kao oblik intervencije u javno polje: prezentaciju, interpretaciju, brigu, vidljivost, dostupnost i distribuciju. Dvostruka ekspozicija okuplja neke od antologijskih umjetničkih djela koja su izlagana i prepoznata širom svijeta, ali  donosi i neke radove autorica koji su bili zaboravljeni, zanemareni i nedostupni. Dvostruka ekspozicija znači upravo oblikovati mjesto dvostruke vidljivosti produkcije s margine: umjetničke i audiovizualne produkcije žena na središnjem mjestu reprezentacije kinematografije. 

Dvostruka ekspozicija predstaviti će filmske i video radove Erne Banovac, Dunje Ivanišević, Tatjane Ivančić, Sanje IvekovićLjubice Janković, Divne Jovanović, Jagode Kaloper, Bojane Marijan, Bogdanke Poznanović, Irene Vrkljan.

CINEMANIAC > MISLITI FILM predstavlja višegodišnju istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, koja se od 2002. godine realizira kao popratni program na Pulskom filmskom festivalu.

Odgovori

Pin It on Pinterest