U Županijskoj komori Pula održana je 13. srpnja sjednica Gospodarskog vijeća

Dobri poslovni rezultati u 2022. i utjecaj globalnih gospodarskih kretanja

Pod predsjedanjem predsjednice Jasne Jaklin Majetić i potpredsjednika Mira Dodića održana je sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Pula. U uvodnom dijelu predsjednica GV je predstavila novo poslovno Udruženje sportskih klubova koje je osnovano na inicijativu tvrtki članica HGK te pozvala istarske klubove i organizacije da iskoriste priliku i uključe se u rad Udruženja. Predstavila je i inicijativu za uvođenjem kartice pogodnosti za zdravstvene djelatnike te pozvala tvrtke da se uključe u ovu vrijednu inicijativu. Pozivu se priključila i ravnateljica Opće bolnice Pula doc.dr.sc. Irena Hrstić i naglasila kako kontinuirano rade na tome da dodatno kadrovski ojačaju bolnicu i osiguraju kvalitetnu zdravstvenu uslugu stanovnicima Istre i turistima. Namjera je da se ovom inicijativom osigura još bolja kvaliteta života zdravstvenim djelatnicima kako bi svoju karijeru nastaviti u Istri.

U nastavku sjednice predstavljeni su rezultati poslovanja istarskih trgovačkih društava u 2022. godini.  Prema podacima iz godišnjih financijskih izvješća trgovačkih društava sa sjedištem u Istarskoj županiji, kraj 2022. godine dočekali smo s oko 5% više registriranih trgovačkih društava te 8% više zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni prihod premašio je 6 milijardi € a neto dobit razdoblja je tek nešto manja od ½ milijarde €. Istarske su tvrtke u 2022. godini ostvarile 32% više prihoda prodajom roba i usluga u inozemstvu s time da su 53% izvoza ostvarila velika trgovačka društva.

Analiza je pokazala da su u Istarskoj županiji tri djelatnosti vodeće i prema ostvarenom ukupnom prihodu i prema dobiti. Prerađivačka industrija, trgovina i turizam ostvarili su više od po milijardu € ukupnog prihoda. U istim djelatnostima ostvarena je i najveća dobit ali je na prvom mjestu djelatnost turizma dok se prerađivačka industrija smjestila na treće mjesto iza trgovine. U području investicija tvrtke su uglavnom zadržale razinu iz prethodne godine osim onih u kategoriji malih trgovačkih društava kod kojih je primjetan rast investicija od 43%.

Pod slijedećom točkom dnevnog reda  glavni je ekonomist HGK Goran Šaravanja govorio o utjecaju globalnih gospodarskih kretanja na RH. Naglasio je kako upravo svjedočimo najoštrijem rastu ključnih kamatnih stopa u povijesti te pojavi da su se kamatne stope na kredite poduzećima u Hrvatskoj gotovo izjednačile s onima u EU. Govoreći o prognozama, za 2023. očekuje smanjenje rasta uz usporavanje realnog robnog izvoza i industrijskog sektora te još uvijek visoku razinu inflacije. Kao pozitivne vijesti naglasio je povratak realnog rasta plaća zbog dezinflacije i povijesno visokog godišnjeg nominalnog rasta plaća te vrlo izvjesne rekordne prihode od turizma. Na ovu temu osvrnuo se i potpredsjednik GV Miro Dodić te je kao iskusan bankar koji dugi niz godina prati gospodarske i financijske trendove u Hrvatskoj i svijetu naglasio potrebu za povećanim oprezom pri donošenju poslovnih odluka, osobito onih koje se tiču zaduživanja, zbog visoke razine neizvjesnosti koja je primjetna u globalnoj ekonomiji.

U drugom dijelu sjednice predsjednica Gospodarskog vijeća je dala riječ prisutnim predstavnicima tvrtki i institucija koji su ukratko informirali Vijeće o novostima u njihovom poslovanju.

Odgovori

Pin It on Pinterest