11. Srednjovjekovni festival Svetvinčenat

Krenimo na putovanje kroz vrijeme jer stiže nam 11. Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu!

U organizaciji Općine Svetvinčenat i Turističke zajednice Općine Svetvinčenat ove godine obilježava se već 11. izdanje Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu koje možete posjetiti od 4. do 6. kolovoza. Bogat program festivala najavljen je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu. Medijima su se obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, voditeljica za projekte Larisa Kontošić te direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

Sa zadovoljstvom najavljujem 11. Srednjovjekovi festival na kojem će ove godine nastupiti 17 povijesnih udruga, koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju sa ukupno 300-injak kostimiranih članova.  U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća prezentirat će mnoge inozemne  srednjovjekovne udruge koje dolaze iz Italije, Austrije, Slovačke i Mađarska te domaće srednjovjekovne udruge.  Festival sa svojim bogatim i jedinstvenim sadržajem svake godine privuče u Svetvinčenat velik broj posjetitelja što dokazuje da je prepoznat i postao brand Svetvinčenta.  Važan je i njegov pozitivan ekonomski utjecaj, iz razloga što veliki broj lokalnih proizvođača prezentiraju i plasiraju svoje proizvode putem festivala, izjavio je načelnik Dean Perković.

Program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja), a prilagođen je za sve generacije. Sve započinje u petak 4. kolovoza kada s početkom u 18:00h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi streličarski show u ulozi Fekete Solyom: udruge iz Slovačke koja se ove godine u novom ruhu vraća na festival nakon dugo godina, a odmah nakon toga veličanstveni sokolarski show te svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Petak je rezerviran i za već tradicionalnu i najiščekivaniju aktivnost za one najmlađe, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela. Novost programa jei turnir u bohurtu udruge Mutila, koji će se odvijati tijekom tri dana festivala u kaštelu Morosini-Grimani. Subota, 5. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva a moći ćete vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje srednjovjekovne artiljerije i opsadnih sprava udruge, a jedna od glavnih točki večeri je i konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i atraktivni fire show talijanske udruge Toi Ahi. Posljednji dan, nedjelja 6.kolovoza, posvećen je legendama. Očekuje nas bogati program, a uz borbe vitezova, nastup zastavičara i konjiči turnir kulminirati će sa odličnim fire showom udruge „Flame Rain Theatre“ iz Austrije, a sve završava s prikazom legende o vještici Mare te „scenskim spaljivanjem“ kaštela, najavila je Larisa Kontošić.

Ovogodišnji novitet festivala uz već navedene udruge iz Austrije i Slovačke, su  srednjovjekovne igre  koje će biti smještene na glavnom trgu a prezentirati će ih Srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael iz Raponji. Udruge koje nam dolaze su: Sokolary iz grada Sv. Bavona, Hector agentura, Fekete Solyom i Exheredis  iz Slovačke, Družba vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Udruga Mutila, Li Brutti, Tematski park Sanc. Michael, Red čuvara Grada Zagreba, Udruga Merlin, Med Sun Rises iz Hrvatske, Flame Rain Theatre iz Austrije, La compagnia d’arme Malleu, Gruppo sbandieratori del pali di Asti, Toi Ahi – danza del fuoco iz Italije, Halloenek Hungarica iz Mađarske. Domaćini su kao i svake godine članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje vas srednjovjekovni sajam, zanatske radionice, freskoslikarstvo, streličarstvo, mačevanje, ulični zabavljači, srednjovjekovne igre te bogata gastro ponuda. U sklopu festivala organiziran je i Foto natječaj za najbolje fotografije u tri kategorije i to: akcijska, noćna i portretna. Fotografije moraju biti snimljene tijekom trajanja festivala, a  prijavljuju se isključivo putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr, u terminu od petka 4. kolovoza 18,00 sati do najkasnije nedjelje 13. kolovoza 24,00 sata. Novčana nagrada za najbolju fotografiju po kategorijama iznositi će 100,00 eura. Za ocjenjivanje fotografija zadužena je stručna komisija, koju čine: Andi Bančić, Igor Zirojević i Hassan Abdelghani. Kriteriji za prijavu fotografija na natječaj možete pronaći na web stranici foto natječaja festivala www.photo.svetvincenat.hr, najavio je direktor turističke zajednice Dean Pustijanac.

U pretprodaji su „early bird“ ulaznice za festival koje možete pronaći na https://grimanicastle.com/hr/11-srednjovjekovni-festival-svetvincenat-1 ili u kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu. Ulaznice se po promotivnoj cijeni mogu kupiti do petka 28. srpnja u 12:00h. Cijena promotivnih ulaznica iznosi: 6 € za odrasle, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 4.  Nakon 28. srpnja cijene će iznositi 8 € za odrasle i 5 € za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti. Cijeli program i ostale informacije možete pronaći na facebook stranici Srednjovjekovni festival Svetvinčenat ili na službenim internet stranicama Turističke zajednice Općine Svetvinčenat www.tz-svetvincenat.hr

Dođite i vi po svoj srednjovjekovni doživljaj i vidimo se u Svetvinčentu od 4. do 6. kolovoza!

Odgovori

Pin It on Pinterest