Velik interes mladih za Erasmus+ projekt Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola

Pozivamo mlade i zainteresirane građane da se uključe i u samu završnicu projekta

U sklopu projekta „Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola“ kojeg provodi Grad Pula kao nositelj projekta, u partnerstvu s Volonterskim centrom Istra VCI, Udrugom ZUM, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva i Školom za odgoj i obrazovanje Pula, uz financijsku podršku Europske unije, u okviru programa Erasmus +, do sada se održao velik broj aktivnosti koji je uključivao mlade i institucionalne i neprofitne dionike koji rade s mladima.

Partneri su kroz projekt ostvarili sinergiju mladih, udruga, organizacija civilnog društva, predstavnika Grada Pule, Savjeta mladih Grada Pule i zainteresirane javnosti koji su u prethodnom razdoblju imali priliku upoznati projekt i njegove ciljeve te aktivno sudjelovati u definiranju ključnih problema, mjera i aktivnosti koje će biti sastavni dio budućeg lokalnog programa za mlade grada Pule.

Projekt obuhvaća ukupno 19 aktivnosti odnosno događaja za mlade koji imaju za cilj doprinijeti aktivnom uključivanju mladih u izradu lokalnog programa mladih. U svim aktivnostima očekivalo se uključivanje oko 120 sudionika (mladih i predstavnika donositelja odluka) do kraja projekta, no projekt već sada premašuje tu brojku stoga možemo reći da postoji interes mladih u Puli za zajedničko kreiranje sadržaja za mlade.

Projekt je započeo participativno-akcijskim istraživanjem potreba mladih koji je iznjedrio vrijedne podatke koji su služili za postavljanje tematskih dijaloga. Upitnik je ispunilo 593 mladih na području grada Pule, a oni su bili uključeni i u samu izradu upitnika, provedbu i obradu podataka.

Donositeljima odluka u lokalnoj samoupravi su se predstavila načela Europske povelje o radu s mladima, Europski ciljevi za mlade i mehanizmi uključivanja mladih u procese donošenja odluka.

Nadalje, sa ciljem osnaživanja mladih za sudjelovanje, ali i dobivanje potreba kroz neformalno učenje, uključeni su mladi u osam tematskih dijaloga od travnja do kraja lipnja.

Dijalozima su pokrivena sljedeća tematska područja koja su ujedno i područja Lokalnog plana za mlade: obrazovanje, kultura, sport, aktivno sudjelovanje i socijalno uključivanje, znanost i cjeloživotno učenje, održivi razvoj zajednice, zapošljavanje i razvoj poduzetništva, rad s mladima, mladi u europskom i globalnom okruženju, socijalna uključenost odnosno isključenost mladih te zdravlje, rekreacija i sportske aktivnosti mladih. Dijalozi su se provodili u obliku fokus grupa tijekom kojih su sudionici predstavljali probleme i potrebe na osnovu kojih su predlagali aktivnosti i naposlijetku mjere za svako tematsko područje. Ishodi tematskih dijaloga predstavljaju temelj za izradu Lokalnog programa za mlade.

Evaluacija dosadašnjih aktivnosti od strane mladih je pokazala da su mladima aktivnosti bile korisne i  zanimljive, da pobuđuju osjećaj pripadanja i doprinosa lokalnoj zajednici te postoji izražena motivacija za učestvovanjem u ovakvim aktivnostima i u budućnosti.

Projekt je trenutno u fazi objedinjavanja i strukturiranja prikupljenih podataka kako bi se postavio temelj budućeg programa Mladih u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola 2024.-2027.

Pozivamo mlade i zainteresirane građane da se uključe i u samu završnicu projekta, a u planu je:

  1. Radionica participativnog osmišljavanja sadržaja na društvenim mrežama (kampanje) u organizaciji ZUM-a u rujnu 2023. godine
  2. Završni dijalog mladih i donositelja odluka u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u listopadu 2023. godine
  3. Radionica participativnog osmišljavanja brošure za mlade, u organizaciji ZUM-a i VCI-a u studenom 2023. godine
  4. Završna konferencija projekta u organizaciji Grada Pule u prosincu 2023. godine

Po završetku projekta Erasmus+ očekuje se stvaranje prostora za izravnu komunikaciju mladih i donositelja odluka kroz kreiranje odnosa međusobnog povjerenja. Istovremenim osnaživanjem kompetencija mladih za aktivno sudjelovanje u gradu Pule, pridonijeti ćemo zajedničkom stvaranju sadržaja za mlade u gradu, a time i podizanje kvalitete života svih građana grada Pule.

Svi sudionici na aktivnostima mogu dobiti Youthpass certifikat za učestvovanje. Youthpass je europski sustav vrednovanja za neformalno i informalno učenje unutar programa za mlade Europske unije.  Od sljedeće akademske godine 2023./2024. Grad Pula će prilikom donošenja Odluke o stipendiranju, dodatno bodovati učestvovanje mladih na neformalnim edukacijama u programima i projektima međunarodne mobilnosti.

Sve detalje najave radionica možete pratiti na pod stranicama Grada Pule za mlade (https://www.pula.hr/hr/uprava/mladi/)  te na partnerskim stranicama.

Odgovori

Pin It on Pinterest