Fažanski sutoni 7.8. u crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Fažani

Održati će se 7. kolovoza u 21,30 sati

Fažanski sutoni festival su klasične glazbe te se ciklus komornih koncerata od 2007. održava u Fažani. Svojom jednostavnošću i nenametljivošću ispunjavaju sakralni prostor odabranim glazbenim programima i promiču glazbenu umjetnost i kulturu, potiču stvaralaštvo i promociju mladih akademskih istarskih glazbenih talenata.

Program koncerta:

Iva Rabar, klavir i  Ana Rabar, violina
W. A. Mozart: Sonata za klavir i violinu u e-molu, K. 304; II. Tempo di Menuetto

Vesna I. Ocwirk, klavir 
Mirjana Petercol, harmonika

Cesar Franck (1822-1890)                  Prelude Fuge et Variation Op. 18

August Reinhard (1831-1912)            Sonate Op.84 / Allegro moderato-Adagio-Allegro

Guseppe Gariboldi (1833-1905)         Idilio Op-266

Petri Makkonen (1988)                       Memory of Love (arr.Mirjana Petercol)

Karnevalmarsch (Kompozicija financirana od DALV/Udruge Pedagoga Harmonike BRD)

Biografije izvođača:

Vesna I. Ocwirk maturirala je klavir u pulskoj glazbenoj školi (klasa prof. Čedne Osip). Sa šesnaest godina postaje jedan od najmlađih studenata Muzičke akademije u Zagrebu, gdje i diplomira 1992. na klavirskom odjelu u klasi prof. Jakše Zlatara. Tijekom i nakon studija usavršavala se na majstorskim tečajevima klavirske interpretacije u klasama prof. K. Bogina, A. Ciccolinija i L.Brumberga.

Njegovala je iskustvo profesora klavira i pouzdanog umjetničkog suradnika – korepetitora.  Koncertirala je kao solist, te u raznim komornim sastavima, ostvarivši brojne nastupe u stotinjak gradova posebno Hrvatske i Italije. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Od 2002. godine predsjednica je Istarske glazbene scene mladih, udruge za promicanje glazbene umjetnosti i kulture, koja posebno skrbi o mladim nadarenim glazbenicima sustavno ih prateći u njihovom školovanju organiziranjem koncerata u Puli i Istri.

Umjetnička je ravnateljica nekoliko festivala komorne glazbe (Fažanski sutoni, Pulski glazbenici Puli, Poluotok radosti).

Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Puli.

Mirjana Petercol, započinje glazbenu izobrazbu u rodnom Poreču ( Klasa Djeni Dekleva-Radakovic) te na Srednjoj Glazbenoj Školi u Puli. Nakon matura, odlazi u Njemačku, gdje na Musikhochschule ( Visokoj Školi za Glazbu) u Hanoveru studira u Klassi Prof. Elsbeth Moser. Tu diplomira te nastavlja postgraduale Studie – Künstlerische Ausbildung (2.stupanj) i Konzertexamen (3.stupanj). Petercol je prva harmonikašica koja je završila Solističku klassu u Hannoveru. Nakon toga usavršava se na polju glazbene medicine ( Düsseldorf), Elementarne pedagogije ( Universitet Mainz), Crkvene Glazbe ( Limburg) te na Folkwang Universitetu Essen  gdje završava Master u srednjevjekovnoj glazbi.

Od 1998 redoviti  je dozent i voditelj katedre harmonike na Glazbenoj Akademiji Kassel, te kasnije na Glazbenoj Akademiji Wiesbaden, Universitetu Kassel i Hochschule für Musik Frankfurt. Od Oktobra 2023 je pozvana kao Dozent na Musikhochschule Nürnberg.

Mirjana Petercol je učestali gost intern. podija- kao solistica na koncertnoj harmonici ali i na gotičkom portativu, kao i komorna glazbenica u različitim sustavima. CD Mondgesang te  CD Akkordeonherbst 2019 kao i izdavanje (u zbirci ) antifona Hildegard von Bingen (Furore izdavačka zaklada).

Odgovori

Pin It on Pinterest