Produženo javno savjetovanje o nacrtu Plana razvoja kulture grada Pula – Pola za razdoblje 2023.-2030.

Zbog povećanog interesa građana i s ciljem prikupljana što većeg broja kvalitetnih prijedloga produžuje se rok javnog savjetovanja do 26. kolovoza

Dana, 12. srpnja 2023. godine  Grad Pula objavio je nacrt Plana razvoja kulture  grada Pule – Pola za razdoblje 2023. – 2030. za javno savjetovanje u trajanju od 30 dana.

Zbog povećanog interesa građana i s ciljem prikupljana što većeg broja kvalitetnih prijedloga produžuje se rok za 15 dana, s predviđenih 30 na 45 dana.

Pozivaju se svi zainteresirani građani grada Pule i zainteresirana javnost da do 26. kolovoza 2023. godine sudjeluju u procesu, kroz davanje prijedloga za unaprjeđenje ovog strateškog dokumenta.

Plan razvoja kulture grada Pule – Pola donosi se za provedbeno razdoblje od 2023. do 2030. godine. Dokument je usklađen s nacionalnim, regionalnim i lokalnim strateškim aktima, a ujedno korespondira i s europskim strateškim okvirom u kulturi.

Svrha Plana je artikulirati strateški pravac razvoja kulture grada Pule u narednom sedmogodišnjem razdoblju koji će objediniti potencijale, resurse i napore dionika u kulturi kako bi se osiguralo unaprjeđenje uvjeta rada i stvaranja u kulturi i održivi razvoj kulture, ojačala međunarodna, unutar sektorska i međusektorska suradnja te osiguralo veće sudjelovanje građana u kulturi. 

Ideja dokumenta nije ograničavati dionike u njihovom kulturnom i kreativnom radu niti im nametati neke posebne kriterije i smjernice za razvoj njihovih programa i aktivnosti, već utvrditi zajedničke ciljeve i pristup koji će osigurati provedbu zajedničke vizije te omogućiti nastavak razvoja Pule kao grada koji živi kulturu i u kojem je ugodno živjeti zbog kulture.

Ovaj Plan razvoja nastao je kroz participativni proces koji je osigurao uključivanje brojnih i različitih dionika iz sektora kulture u strateško promišljanje budućeg razvoja kulture. U sklopu izrade dokumenta održan je niz radnih sastanaka s različitim dionicima u području kulturnog stvaralaštva i kreativnih industrija, akterima koji djeluju u području kulture mladih i koji kreiraju programe za mlade te članovima i predsjednicima svih  Kulturnih vijeća Grada Pule. Organiziran je i niz fokus grupa s predstavnicima svih kulturnih institucija koje djeluju u gradu Puli, predstavnicima civilnog društva u kulturi, turističkim djelatnicima kao i s publikom, prvenstveno  mladima čije je uključivanje i aktivni angažman u kulturnom životu prepoznat kao ključan za njihov razvoj, ali i za razvoj kulturnog sektora.

Prepoznata je i uloga organizacija civilnog društva koje čine važan dio izvaninstitucionalne kulture grada Pule te su njihova mišljenja osim na radnim sastancima, a kako bi se uključio i na ovaj način što veći broj dionika,  prikupljena i posredstvom anketnog upitnika. Gospodarstveni je sektor obuhvaćen anketnim ispitivanjem koje se fokusiralo na ulaganja u kulturu. Svi prikupljeni podaci, mišljenja i komentari poslužili su za analizu postojećeg stanja te su korišteni u formiranju strateškog okvira Plana razvoja kulture. U strateški okvir Plana uvršteni su svi projekti koji su već bili zadani u Planu razvoja Grada Pula-Pola 2020.-2030. godine.

Dokument Plan razvoja kulture grada Pula-Pola predstavlja tako dugoročan akt strateškog plana koji se sastoji od analize sadašnjeg stanja u sektoru kulture prikazane kroz opis potreba, izazova i potencijala te od strateškog okvira koji kroz četiri prioritetna područja donosi razradu ciljeva, projekata/aktivnosti, indikatore, izvore financiranja i vremenski plan te identificira dionike uključene u implementaciju zadataka.

Pozivamo sve zainteresirane da svojim prijedlozima, komentarima i mišljenjima doprinesu  u procesu izrade konačnog dokumenta.

Komentare, mišljenja i sugestije o konkretnom problemu koje do propisanog roka pristignu na obrascu za e-konzultacije, obradit će se i objediniti u konzultativni dokument što Gradonačelnik, u obliku javne preporuke, upućuje izrađivaču projektne dokumentacije.

Svoje prijedloge možete upisati u obrazac E-konzultacije koji je dostupan na web stranici Grada Pule www.pula.hr rubrika E-konzultacije te ispunjen dostaviti mailom na adresu: plankulture@pula.hr, najkasnije do 26. kolovoza 2023. godine.

Po završetku savjetovanja, svi pristigli prijedlozi dostavljeni u roku bit će razmotreni i obrađeni te prikazani u Izvješću o provedenom savjetovanju s javnošću. Izvješće će biti objavljeno na internetskoj stranici Grada Pulae. Ukoliko ne želite da Vaši osobni podaci (ime i prezime) budu javno objavljeni, molimo da to jasno istaknete pri slanju obrasca.

Obavijest o produženju javnog savjetovanja o nacrtu Plana razvoja kulture grada Pula –  Pola 2023. – 2030. godine i prateće dokumente možete pronaći na poveznici:  

https://www.pula.hr/hr/eusluge/ekonzultacije/ekonzultacije-u-tijeku/107/nacrt-plana-razvoja-kulture-grada-pula-pola-za-razdoblje-2023-2030-godine/

Tijekom Javnog savjetovanja u utorak, 25. srpnja 2023. godine održano je javno izlaganje Plana razvoja kulture grada Pula-Pola u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula.

Odgovori

Pin It on Pinterest