“Liburnia uplovljava i Kino Katarina u brodogradilištu Uljanik” – ODGOĐENO za 8.8. utorak!

Obavještavamo javnost da je najavljena filmska projekcija u organizaciji LFF-a i Kino Katarine, a koja se trebala održati večeras, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta odgođena za utorak, 8.8.2023.

Kratkometražni “Uljanik” (2021., 6’) autora Dejana Štifanića prati nekoliko dana ljeta 2021. kada je “Uljanik”, po drugi put u svojoj povijesti, u potpunosti prestao s proizvodnjom (prethodno se to dogodilo zbog ratnih zbivanja u Drugom svjetskom ratu). Marko Grbac Knapić i Dejan Štifanić tri su dana i tri noći tog ljeta imali slobodan pristup svim dijelovima brodogradilišta. Ideja vodilja bila je zvukovno, fotografski i videom zabilježiti stanje zatečenog prostora, a rezultat je video “Uljanik” Dejana Štifanića (montaža Vanja Zaimović) i “Rasparagan MMXXI” Marka Grbca Knapića i Dejana Štifanića. Treći dio ove priče je fotografska izložba koja će biti predstavljena u rujnu ove godine.

“Tvornice radnicima” (2021., 105’) redatelja Srđana Kovačevića, pored ostalih nagrada i nagrađen za najbolji film 19. Liburnia Film Festivala, polazi od okupacije Tvornice alatnih strojeva ITAS u Ivancu 2005. godine od strane njenih radnika, okupacije koja se isprva pokazuje kao jedinstveni primjer radničkog preuzimanja u postsocijalističkoj Europi. No, deset godina nakon revolucionarne prekretnice, pobunjeni radnici nalaze se pred izazovom kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje. Prateći priču iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući radnički otpor kojim pokušavaju održati viziju kolektiva na životu, postavljajući u središte izvorno pitanje: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

Projekciji će prisustvovati redatelji oba filma – Srđan Kovačević i Dejan Štifanić. Uvod u projekciju održat će docentica Ivona Grgurinović s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju FFZG.

Projekcija filmova održat će se unutar brodogradilišta, a ulaz je na porti preko puta “biroa”.

Odgovori

Pin It on Pinterest