Mimohodom hrvatskih branitelja i ove godine u Puli obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Tradicionalnim 11. Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije danas, 5. kolovoza 2023. godine u Puli je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U ime Grada Pule u mimohodu su sudjelovali zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, pročelnica Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Iva Matanović, gradski vijećnici, istarski župan Boris Miletić sa suradnicima, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova, brojni hrvatski branitelji i braniteljice, predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta, predstavnici policije, mornarice, MORH-a, crkve i brojni građani.

„Grad Pula tradicionalno, 11. godinu zaredom izražava zahvalnost hrvatskim braniteljima mimohodom ponosa i po tome su Pula i Istra posebni u Hrvatskoj. Važno je prisjetiti se svih koji su 5. kolovoza 1995. godine sudjelovali u povijesnom trenutku i vratili slobodu našoj domovini čime su dali svoj nemjerljiv doprinos stvaranju moderne i demokratske Republike Hrvatske. Veliko im hvala na tome. Na svima nama je da našim mlađim generacijama prenesemo istinu o Domovinskom ratu i da ih naučimo da to vrednuju i budu zahvalni za slobodu koju danas svi živimo“, poručila je zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić u prigodnom obraćanju okupljenima.

Prigodnim govorom sudionicima se obratio i istarski župan Boris Miletić koji je naglasio kako današnjim mimohodom, 11. put zaredom šaljemo poruku zajedništva te dodao kako bez zajedništva ne bi bilo ni ove velike pobjede.

„Istra je za vrijeme Domovinskog rata imala najveću mobilizaciju, a iako nismo direktno bili u ratu, objeručke smo prihvatili sve one koji su, na žalost, morali napustiti svoje domove i ovdje doći kao prognani ili izbjegli, ali mnogi od njih ovdje su ostali živjeti i prihvatili su Istru kao svoj dom“, rekao je župan Miletić prisjetivši se ujedno i nedavno preminulog Ivice Lerotića,  nekadašnjeg pripadnika 204. Vukovarske brigade i predsjednika pulske HVIDRA-e.

Zahvalu Gradu Puli i Istarskoj županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda, kao i svim sudionicima, uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Zdenko Požgain.

„Hvala svima koji su se danas odazvali i sudjelovali u ovoj manifestaciji čime smo svi zajedno 11. godinu zaredom obilježili jedan od najvećih praznika u hrvatskoj povijesti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja“, rekao je Požgain.

Mimohodu je prethodila sveta misa u Katedrali te polaganje vijenaca kod Centralnog križa na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Blagoslov je uputio don Marin Drago Kozić, kapelan Policijske uprave zagrebačke.

Kolona od preko tisuću sudionika mimohoda glavnim gradskim ulicama uputila se do Doma hrvatskih branitelja gdje je održan prigodan program. Ulicama najvećeg istarskog grada kolonu su pozdravljali i brojni građani.

U sklopu obilježavanja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja tom je prigodom otvorena i izložba fotografija hrvatskih branitelja 1. Gardijskog zdruga. 

Odgovori

Pin It on Pinterest