Istarska županija i Grad Rovinj-Rovigno potpisali Ugovor o zamjeni nekretnina

Istarski župan Boris Miletić danas je zajedno s rovinjskim gradonačelnikom Markom Paliagom potpisao Ugovor o zamjeni nekretnina između Istarske županije i Grada Rovinja-Rovigno. Na svečanom potpisivanju prisutni su bili pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja-Rovigno David Modrušan, te pročelnica Upravnog odjela za upravljanje imovinom i geodetske poslove Grada Rovinja-Rovigno Mirjana Bratulić.

Župan Miletić uvodno je pozdravio prisutne, istaknuvši kako je vidljiv napredak u razvoju Rovinja.

„Danas smo potpisali Ugovor o zamjeni nekretnina između Istarske županije i Grada Rovinja-Rovigno, što je smatram  jedan dobar primjer naše snažne posvećenosti suradnji i podršci jednakom razvijanju naše prekrasne regije. Vjerujem kako će ova suradnja pružiti nove mogućnosti za razvoj obrazovnog i zdravstvenog sustava, unaprjeđenje infrastrukture, gospodarstva, što sve vodi i do povećanja kvalitete života. Kao Županija svakako ćemo nastaviti graditi mostove prema boljoj budućnosti, s ciljem stvaranja uspješne i prosperitetne Istarske županije za sve nas.“ – kazao je župan Miletić.

Gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno Marko Paliaga zahvalio se županu na dolasku i poručio kako se zajedničkim snagama, kroz dogovor i suradnju može dodatno poboljšati kvalitetu struktura u gradu te osigurati bolje uvjete za njegove građane.

„Današnji čin potpisivanja ovog Ugovora smatram izuzetnim pomakom u pogledu javno-javnog partnerstva između Grada Rovinja-Rovigno i Istarske županije. Time smo zaokružili jednu lijepu priču koja je započela prije 7 godina. Podsjetio bih kako smo tada s ravnateljem Specijalne bolnice „Martin Horvat“ odlučili da smjestimo bazenski kompleks unutar okruga županijske bolnice. Time smo osigurali opstanak iste, a da smo istovremeno osigurali najbolje uvjete za naše građane, naše pacijente i naše sportaše.

Nemojmo zaboraviti da su se tada neki protivili ovoj lokaciji, jer se ona nalazi unutar bolničkog kompleksa, na županijskom zemljištu. Danas možemo vidjeti da su takve predrasude bile krive, jer nam je Istarska županija to zemljište u konačnici ustupila, a investicija za koju je naš Grad samostalno izdvojio 72 milijuna tadašnjih kuna pokrenula je novi val ulaganja u naše povijesno, nekad carsko lječilište koje je danas primjer izvrsnosti u hrvatskom zdravstvu, u koji su se aktivno uključili svi istarski gradovi i općine uz Istarsku županiju.

Danas mi ustupamo Istarskoj županiji zemljište Strukovne škole Eugena Kumičića kako bi omogućili rekonstrukciju ove školske ustanove koja se posljednjih godina nametnula kvalitetom svojih smjerova i programa. Osim toga, trenutno smo u pregovorima i da Grad Rovinj-Rovigno prepusti kompletno zemljište ispod dječjeg dispanzera Istarskim domovima zdravlja kako bi potakli nova ulaganja u tu strukturu, a nedavno smo osigurali i zemljište u novoj gospodarskoj zoni Gripole Spine’ za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije.“ – pojasnio je gradonačelnik Paliaga.

Riječ je o Ugovoru putem kojeg Istarska županija i Grad Rovinj-Rovigno zamjenjuju dvije nekretnine, odnosno katastarske čestice smještene na području Rovinja.

U prvom slučaju radi se o katastarskoj čestici br. 10238 k.o. Rovinj u vlasništvu Istarske  županije, na kojoj je izgrađen, temeljem Ugovora o osnivanju prava građenja lječilišni gradski bazen u sklopu bolnice Dr. Martin Horvat, a kojeg su 01.06.2018. potpisali Istarska županija kao osnivač prava građenja i Grad Rovinja– Rovigno kao nositelj prava građenja, na određeno vrijeme u trajanju od 30 godina, a koja svečanim potpisivanjem ugovora o zamjeni nekretnina sada prelazi u vlasništvo Grada Rovinja – Rovigno. Nekretnina je inače vrijedna 479.129, 34 eura

Druga k.č. broj 9158/29 k.o. Rovinj, obuhvaćena Ugovorom o zamjeni nekretnina, parcela je u suvlasništvu Grada i Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, a na njoj se nalazi zgrada škole sa pripadajućem dvorištem. Riječ je o nekretnini vrijednoj 475.147,65 eura koja nakon potpisivanja Ugovora o zamjeni nekretnina prelazi u vlasništvo Istarske županije koja je, podsjetimo, osnivač Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj.

Razliku u vrijednosti zemljišta, u iznosu od 3.981,68 eura  Grad Rovinj – Rovigno će, sukladno Ugovoru, isplatiti Istarskoj županiji u cijelosti.

Spomenimo i to kako se radi o zamjeni nekretnina u vlasništvu Istarske županije kao jedinice regionalne samouprave i Grada Rovinja – Rovigno kao jedinice lokalne samouprave, a koja za cilj ima gospodarski i socijalni napredak građana.

Odgovori

Pin It on Pinterest