Izrazito vesela 55. Bumbarska fešta uz Daleku obalu, Trku na tovarima, Paradu alegorijskih kola

Tko god je u subotu, 12. kolovoza 2023., posjetio Vodnjan mogao se uvjeriti zašto je Bumbarska fešta jedna od najvećih i najraskošnijih pučkih zabava u Istri. Ni njeno 55. izdanje, s Dalekom obalom i Night Expressom kao glavnim zvijezdama, nije moglo zakazati te je brojem posjetitelja, izvođača i ponude pokzalao da drži svoj status visoko na ljestvici ljetnih zabava. 

Program je počeo već ujutro sportskim turnirima, sadržajima za djecu, nastupima limene glazbe i tako dalje, da bi se predvečer svi sakupili na Narodnom trgu iščekujući uvijek atraktivnu Trku na tovarima. Ove je godine niz Trgovačku ulicu do Place jahalo 23 jahača na tovarima, a prvi je na cilj uz veliku prednost ujahao Gordan Galant iz Rovinja na tovaru Benitu. Galant i Benito pobijeđivali su i ranijih godina te su neprikosnoveni pobjednici istarskih trkališta. Ove godine publika nije vidjela puno padova pred ciljem, ali se zato dobro nasmijala kad je jedan tovar do Place utrčao sam, bez jahača. Tovari raznih veličina i pasmina bili su izrazito poslušni, na sreću jahača.  

Uz Trku na tovarima druga velika atrakcija Bumbarske fešte je tradicionalna Parada alegorijskih kola, jedinstvena ljetna povorka tog tipa u Istri. Osam je ekipa marljivo radilo na kreiranju ideje i rekvizita da bi izrazilo neku pouku, našalilo se s lokalnim i globalnim aktualnostima te zabavilo okupljene. Kao najmaštovitija i najatraktivnija kreacija pobijedila je skupina Devastacijaland s temom bespravne gradnje. Drugo mjesto osvojila je skupini BumBarbi, a treće Osteria moderna. Uz njih nastupili su i skupine: Domaće je domaće, Male bumbarske masline, Stara bumbarska vinarija, Odlazak po mladoženju Svadba Party i El Spurgatorio. Konkurencija je bila jaka, ali s obzirom na reakcije publike, žiri u sastavu Olga Sleznova, Eric Ušić i Loris Zupanc donio je sasvim ispravne odluke o pobjednicima.

Fešta se mogla nastaviti uz glazbu diljem stare jezgre te je na glavnoj pozornici na Narodnom trgu Night Express u brzom i plesnom ritmu pripremio odličnu atmosferu za nastup Daleke obale. Svi su bili željni vidjeti omiljene Splićane i zapjevati s njima njihove najveće hitove poput “Noć je prekrasna”, “Ona zbori”, “Sušac Blues”, “Morska vila”, Valovi”, “Tonka” i tako dalje. Za dugog nastupu mnogi su se prisjetili mladosti i omiljenih pjesama, a uz poznate pjesme pjevale su i plesale sve generacije. Tako je i Daleka obala publiku na Placi u odličnom raspoloženju “vratila” dinamičnom repertoaru grupe Night Express koji su je zabavljali do kasno u noć.

Pravu zabavu za sve uzraste u Gradskom parku je svojim showom pripremio Klaun Marek, a za glazbu su se na toj lokaciji brinuli DJ-evi. Na trgu slobode publiku su zabavljali Anelidi, u Bašti su nastupili Whiskey Train, a na Župnom trgu Sunset band. Plesa je dakle bilo diljem stare jezgre, jednako kao i dobre gastro ponude, koja je morala zadovoljiti tisuće posjetitelja 55. Bumbarske fešte – iz Vodnjana se ne odlazi ni gladan ni žedan.

Odgovori

Pin It on Pinterest