Mladi umjetnici u Puli! Koncert Roka i Lucije Matijević 19.08. u Crkvi sv. Franje

Ove subote, koncert dvoje mladih umjetnika na klaviru, brata i sestre, Roka (2002.) i Luciju(2003.)  Matijević koji dolaze iz Zagreba, trenutno studiraju klavir u Hamburgu odnosno Bruxellesu kod uvaženog pijaniste svjetskoga glasa, profesora Aleksandra Madžara.

Njihova veza s Pulom  puno je značajnija od  posjeta i koncertiranja u gradu na moru. Majka im je Deniza (Banković) Matijević, prof.klavira u GŠ Zlatka Balokovića u Zagrebu, koja je rođena u Puli te ovdje završila  osnovnu i srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u klasi klavira cijenjene prof. Čedne Osip, a djed Petar Banković dugogodišnji je zborovođa pulskih crkvenih zborova.

Jabuke su ipak pale blizu stabla te se glazbena tradicija u obitelji nastavila.

U svojoj kratkoj karijeri nastupali su već u mnogim svjetskim dvoranama, te su tako svirali u Royal Albert Hallu u Londonu, Carnegie Hallu u New Yorku, Moskovskom konzervatoriju u Mosvi, Musikvereinu u Beču, u Berlinskoj Filharmoniji, crkvi sv. Donata u Zadru, KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kao i u dvoranama u Rimu, Milanu i Beogradu i dr.

Lucija i Roko  su uz spomenute  svjetske metropole odlučili svirati i u Puli, (da ih čuju baba i did!) te pokloniti ovaj koncert pulskoj publici kako bi  mogli sa svojim bližnjima i svima zainteresiranima podijeliti radost muziciranja.

Iza njih su mnoga državna i međunarodna natjecanja gdje su osvajali brojne nagrade te ih je to nakon završene GŠ Vatroslava Lisinskog u klasi prof. izvrsne savjetnice Ivanke Kordić dovelo do studija u inozemstvu; Roka na Hochschule für Musik und Theater u Hamburgu, a Luciju na Royal Academy u Bruxellesu.

Ovom prilikom odabrali su raznolik, većinom romantični repertoar te će se predstaviti djelima Schumanna, Chopina i Bacha  no posebno mjesto u ovoj godini zauzimaju djela znamenite hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Izvedbom njezinih Dva Nokturna op.50 i Druge sonate u As duru, op.57 skrenut će pažnju na 100.obljetnicu  njezine smrti koja se ove godine obilježava diljem Hrvatske i svijeta.

Koncert će se održati u subotu 19.kolovoza 2023. u 20.30 sati u Crkvi sv. Franje u Puli.

Odgovori

Pin It on Pinterest