Obilježena 77. obljetnica eksplozije na Vergarolli

Položeni vijenci u spomen žrtvama tragedije s kupališta Vergarolla

U povodu obilježavanja 77. obljetnice eksplozije na Vergaroli 18. kolovoza u pulskoj Katedrali održana je sveta misa nakon koje su položeni vijenci u Parku žrtava Vergarole i u more u uvali Vergarolla.

U ime Grada Pula-Pola počast žrtvama odali su gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i predsjednica Gradskog vijeća Grada Pula-Pola Marija Marković Nikolovski.

„Na današnji dan dogodila se tragedija. Naglašavam tragedija. Kako god to tko gledao i kako postoje dvije teorije glede uzroka tragedije mi znamo za jednu istinu, a to je 65 poginulih osoba, mahom žena i djece te nekoliko desetaka ranjenih osoba“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić izrazivši pijetet prema žrtvama i sjećanje na prošlost i povijest, ali više od svega pogled u budućnost koja se iskazuje spremnošću na razgovor, suradnju, uvažavanje i suživot.

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita istaknula je da je tragedija Verarolle jedna od najvećih istarskih tragedija te da nam je obaveza prisjećati se tragedije Vergarolle jer Vergarolla nije i ne smije biti tragedija samo za talijansku nacionalnu zajednicu i za ezule, već je dio povijesti ovoga grada, ovoga područja i tiče se svih nas.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine, Furio Radin, obratio se svima koji su došli odati počast onima koji su izgubili život izvan svih mogućih ideologija, ljudima koji su našli hrabrost doći ovdje. Napomenuo je da se o tragediji Vergarolle ne govori u školskim knjigama,  kao ni o egzodusu  ni o fojbama. Istaknuo je da treba sve manje postojati mi i vi i izrazio nadu u dolazak trenutka kada to neće ni trebati spominjati.

Počasni konzul Italije u Puli, Tiziano Sošić, pozdravio je u ime generalnog konzula Italije g. Bradaninija i svoje osobno. Prisjetio se kontinuiranog rada jedne generacije ljudi koja radi sustavno na prisjećanju žrtve Vergarolle mnogih godina. Istaknuo je da je temelj rada i razvitka u jedinstvenom radu te izrazio zahvalnost za sudjelovanje različitih strana u obilježavanju tragedije Vergarolle.

Maurizio Tremul pozdravio je u ime Talijanske Unije te rekao da put kojim moramo ići mora biti zaokružen sa što više visoko simboličkih i etičkih gesta od strane najviših predstavnika Hrvatske, Slovenije i Italije, a koje, sa sve većim uvjerenjem i predanošću, moraju slijediti i pripadnici civilnog društva.

„Prijateljstvo i mir se grade kroz razumijevanje, znanje, međusobno uvažavanje, prepoznavanje tuđih istina i sjećanja, međukulturalni dijalog, rad za dobro da bi bilo dobro“, rekao je Tremul.

Ennio Forlani, predsjednik Vijeća autohtone talijanske nacionalne manjine Istarske županije, rekao je da je Vijeće autohtone talijanske nacionalne manjine Istarske županije oduvijek bilo vrlo precizno i s osjetljivošću odavalo dužno priznanje činjenicama i ljudima koji su utjecali na naš put.  Iz tog su razloga prošle godine organizirali konferenciju povodom siječanja na tragičnu priču o Vergarolli i njezinom tragičnom heroju dr. Giuseppeu (Geppinu) Michelettiju čiji su osobni rad i povijest nažalost poznati i zaslužili su univerzalno poštovanje.

Boris Siljan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, prisjećajući se velike nepamćene tragedije eksplozije s ovog mjesta pijeteta poslao je snažnu poruka kako se ne bi trebale događati takve i slične tragedije u budućnosti. 

Graziella Cazzaniga Palermo izrazila je želju i nadu da će se na spomeniku žrtva Vergarole upisati imena i prezimena stradalih.

KUD-SAC „Lino Mariani“ iz Pule pjevao je na sv. misi u Katedrali te se s dvije skladbe uključio u obilježavanje 77. obljetnice eksplozije na Vergaroli kao i mnogih prijašnjih godina.

Odgovori

Pin It on Pinterest