Održani drugi radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU

 Nakon prvog radnog sastanka s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Šimom Erlićem, održanom koncem travnja, danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, održan i drugi, kao svojevrsni nastavak na temu projekata u tijeku te mogućnosti koje pružaju europskih fondovi u nadolazećem razdoblju. U ime domaćina, sastanku su prisustvovali zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić, ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Ivana Dragišić te načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Uz ministra Erlića, nazočile su i državna tajnica Spomenka Đurić, glavna savjetnica ministra Anđela Tadić i glasnogovornica Nataša Pavić.

Tijekom sastanka bilo je govora o prioritetnim projektima za Istarsku županiju, o projektnoj dokumentaciji te nadolazećim pozivima za njihovo sufinanciranje iz EU fondova, a tom su prilikom istaknuta ulaganja u lučku infrastrukturu, posebice sanacija i dogradnja lukobrana u Puli, projekt čiji je nositelj županijska Lučka uprava Pula. Također, u fazi pripreme je projekt „Luka otvorena za javni promet – ribarska luka Zonka“ u pulskom zaljevu, koji se namjerava kandidirati na Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027.

Govoreći o zdravstvu, izdvojena je rekonstrukcija te opremanje ambulanti primarne zdravstvene zaštite Istarskih domova zdravlja u Istarskoj županiji, projekt koji se planira kandidirati na natječaje iz Programa Konkurentnost i kohezija. Naime, kako bi se pružila ujednačena i dostupna zdravstvena zaštita na cijelom području Istre potrebna su ulaganja u specijaliziranu opremu i manji infrastrukturni radovi u svakoj ispostavi, u 40 ambulanti primarne zdravstvene zaštite.

Nadalje, dva su županijska projekta planirana za financiranje putem Fonda za pravednu tranziciju, a radi se o rekonstrukciji i opremanju istraživačkog centra METRIS pri Istarskome veleučilištu i uspostavi Centra izvrsnosti u elektrotehnici Srednje škole Mate Blažine Labin. Ovim potonjim projektom se planira rekonstrukcija zgrade radione, opremanje 11 specijaliziranih učionica i 3 prostora za opću namjenu; modernizacija i provedba strukovnog programa, te uspostava i provedba programa za obrazovanje odraslih.   

Za područje kulture je, pak, značajna rekonstrukcija Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Projektom se planiraju rekonstrukcija i opremanje prvog i drugog kata te potkrovlja, odnosno ukupna površina od 3.500 kvadrata. Na drugom katu planirani su depoi i postav stalne zbirke, a u potkrovlju multifunkcionalni prostori za različite vrste restauratorskih radionica, radionica za građanstvo, artist-in-residence programe i dr. Projektom je planirano i omogućavanje pristupa osobama s invaliditetom s ulice, putem konstrukcije mosta, ali i nesmetano kretanje unutar zgrade postavljanjem lifta.

Od EU projekata koji su u tijeku, istaknuta je izgradnja budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, koji je u visokoj fazi realizacije, a riječ je o trenutno najvećem županijskom projektu u obrazovanje. Isto tako, tu je i projekt „Sea for Heritage Energy transition“, kojeg provodi županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, odobren za financiranje u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sufinanciran iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Ministar Erlić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Istarskom županom te je pohvalio sve napore koji se ulažu kako u dovršetak EU projekata, tako i u pripremu novih za nadolazeću financijsku perspektivu. Naglasio je i kako uz 46 milijuna eura osiguranih iz ITU mehanizma, pred Istrom su i mogućnosti iz Fonda za pravednu tranziciju koji iznosi 73 milijuna eura, kao i one iz ostalih dostupnih EU fondova.

Odgovori

Pin It on Pinterest