Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Filip Zoričić razgovarali o ITU projektima

Održan radni sastanak u Gradu Puli

U sklopu današnjeg boravka u Istri, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima u pulskoj Komunalnoj palači danas su održali su radni sastanak na kojem se razgovaralo o dosadašnjim projektima kroz ITU mehanizam, o novoj financijskoj perspektivi te o Valelungi kao novom gradskom centru.

„Mi smo kao Vlada ispregovarali kod Europske komisije novu povećanu omotnicu sredstava i ona sada za Pulu iznosi 33 milijuna eura. Potrebno je odraditi cijeli jedan niz koraka u suradnji i partnerstvu s gradovima kako bi se mogla početi trošiti ta sredstva. Moram kazati da je Pula dosta dobro pristupila tom poslu, da su među prvima usvojili Strategiju razvoja urbanog područja što je i jedan preduvjet da bi se ta sredstva koristila. Ove projekte, koje sada realizirate i koji su nama bitni da se završe do kraja godine jer završava ova financijska perspektiva, realizirate jako dobro. Kako sada stvari stoje, dinamički planovi pokazuju da će se projekti realizirati. U sljedećem razdoblju iz novog mehanizma vrijednog 33 milijuna eura opet nas očekuju brojna ulaganja. U listopadu očekujemo da ćemo procese završiti u prvoj fazi i da ćemo moći potpisati sporazum o dodjeli sredstava nakon čega će biti zadovoljeni svi formalni preduvjeti da se ta sredstva mogu početi koristiti“, rekao je ministar Erlić, zaključivši da nas očekuju pozitivne priče iz EU fondova u Gradu Puli.

Gradonačelnik Filip Zoričić dodao je da su pred nama vrlo važni projekti u idućem razdoblju posebno naglasivši kupalište Stoja, biciklističke staze, ulaganja u Karlo Rojc, razvojni projekt Valelunga-Pulski inovacijski centar te kako su to su projekti koji će biti u Sporazumu koji će se uskoro potpisati s Ministarstvom.

„Zaista jedna pozitivna priča svega onoga što smo radili u proteklom razdoblju od samo  dvije godine. Dosta je posla napravljeno, nastavljeni su stari projekti koji su itekako kvalitetni. Osobno sam ponosan što smo izvojevali netom nakon što sam postao gradonačelnik, da smo sačuvali projekt Mornaričke bolnice, tada obustavili prostor polivalentnog centra i uspjeli uz pomoć Ministarstva dobiti sredstva za Mornaričku bolnicu koja će biti novi zamašnjak u razvoju Sveučilišta u Puli. Zahvalan sam ministru i ministarstvu na suradnji i cijelom timu na čelu s pročelnicom Ademi, kolegicom Barić i ostalima koji su radili i koji vrijedno rade da uspijemo realizirati projekte iz protekle dvije godine“, kazao je gradonačelnik Zoričić.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anja Ademi tom je prigodom održala prezentaciju o Valelungi kao novom gradskom centru, a sve u svrhu upoznavanja s lokacijom Pulskog inovacijskog centra kao strateškim projektom Grada Pule u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine.

„Valelunga kao brownfield lokacija od iznimnog je potencijala sa 37 postojećih građevina koje su trenutno izložene propadanju. Modelom obnove, sanacije, rekonstrukcije i revitalizacije stvarat će se novi multifunkcionalan prostor. Pulski inovacijski centar bit će početak faznog razvoja zone u kojem će se razvijati inovacije u zelenim i plavim tehnologijama“, naglasila je pročelnica Ademi.

Iz financijske perspektive 2014.-2022. urbano područje Pula, kroz ITU mehanizam, ugovorilo 17,2 milijuna eura bespovratnih sredstava od čega je trenutno realizirano 64 posto te se očekuje potpuna realizacija do kraja 2023. godine.

„U novoj perspektivi 2021.-2027. urbano područje Pula predložilo je ukupno 13 strateških projekata koji iznose 33 milijuna eura. Grad Pula sudjeluje sa svojim projektima 55 posto, a to su Pulski inovacijski centar, Kupalište Stoja, Društveni centar Rojc, Zelena zona Pragrande, Park&Ride sustav“, pojasnila je voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Samanta Barić.

Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na današnjem sastanku u Puli sudjelovale su i državna tajnica Spomenka Đurić, glavna savjetnica Anđela Tadić i glasnogovornica Nataša Pavić.

ITU urbano područje Pula čine Grad Vodnjana i općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat i Fažana.

Odgovori

Pin It on Pinterest