„Mistero buffo 2“ u subotu 9. rujna u medulinskom Šantaduru

U subotu, 9. 09. 2023. s početkom u 20 sati medulinski centar Šantadur ugostiti će izvedbu monodramske predstave „Mistero buffo 2“ Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Predstava će u večeri posvećenoj kazalištu i smijehu biti održana na otvorenom, na ograđenoj zelenoj površini uz objekt nekadašnjeg vrtića u Medulinu na adresi Katikulić 1.

Radi se o drugom dijelu najdugovječnije predstave INK-a u kojoj izvrstan Valter Roša, majstor komedije i improvizacije, kako ga naziva Aleksandar Bančić, savjetnik i sukreator ovog komada, predstavlja nove tekstove i teme originalnog djela nobelovca Daria Foa.

Djelo iz 1969. godine i danas je vrlo aktualno, a temelji se na autorovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. Giullara (lakrdijaša) koji su pak inspiraciju uglavnom pronalazili u alternativnom čitanju biblijskih tekstova te su razotkrivali i ismijavali one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.

Roša je u suradnji s Bančićem odabrao i preveo nove monologe, a kao i u prvom dijelu Mistera buffa prijevod na čakavicu u sebi sadrži dijalekte raznih dijelova Istre. Medulinska će publika stoga osim u izvrsnim, dijelom filozofskim, dijelom komičnim tekstovima bezvremenog kazališnog klasika, moći uživati i u izvanrednoj interpretaciji nagrađivanog Valtera Roše koji satirične Foove tekstove svojim glumačkim pečatom aktualizira istovremeno povezujući ih s lokalnim kontekstom kroz jezično bogatstvo našeg poluotoka, koje glumac odlično poznaje i koristi u izvedbi i interaktivnoj komunikaciji s publikom.  

Organizator događaja je Udruga Sakramenski, a ulaz je zahvaljujući financijskoj podršci Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin za sve zainteresirane mještane i posjetitelje slobodan.

Odgovori

Pin It on Pinterest