Predavanje Antona Percana „Đir do Šijane – andemo in Siana” u Puli

U četvrtak, 7. rujna 2023., s početkom u 18 sati u Osnovnoj školi Šijana (Ulica 43. Istarske divizije 5) održat će se predavanje Antona Percana, dipl. ing. arh., pod naslovom „Đir do Šijane – andemo in Siana”. Organizator je, u okviru obilježavanja Dana Gospe od Milosti u Šijani, Grad Pula – Pola Mjesni odbor Šijana u suradnji s Istarskim povijesnim društvom – Società Storica Istriana.

O predavanju:

Pulsko predgrađe Šijana neizostavni je dio urbanog identiteta i memorije našega grada. Već tijekom 13. stoljeća, s prvim danima proljeća, zabilježeni su izleti Puljana u Šijansku šumu po tek prolistale grane kako bi njima ukrašavali ulaze u svoje domove. Ta se tradicija nastavila i hodočašćem na Uskrsni ponedjeljak crkvi Majke Božje od Milosti kao i izletima Puljana prvog dana svibnja na proslavu međunarodnog praznika rada. Upravo je nastanak novog, građanskog identiteta Pule vezan uz ovo pulsko izletište u kojem je proizvođač piva Silberegger 1886. g. otvorio svoj paviljon u kojoj je nastupala gradska glazba i koji su nedjeljama i praznicima posjećivali mnogobrojni Puljani sa svojim obiteljima. U sjećanjima starijih Puležana, kao dio graskog đira, još uvijek su u sjećanjima i neizostavni obiteljski posjeti kultnim šijanskim gostionicama Sicola i Papa.

O predavaču:

Anton Percan, dipl. ing. arh, nakon završetka studija na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu radio je u Zagrebu i Rijeci. Najveći dio radnog staža proveo je u Brodogradilištu Uljanik kao projektant brodskih nastambi. Kao vanjski suradnik Arheološkog muzeja Istre koautor je idejnog projekta Arheološkog parka Sv. Marije Formoze u Puli. Za arhitektonski projekt uređenja crkve Majke Božje od Kuj u Ližnjanu nagrađen je apostolskim blagoslovom Ivana Pavla II. Autor je više radova
o graditeljskoj i povijesnoj baštini Istre, posebice Pule i Raklja. Član je Istarskog povijesnog društva.

Odgovori

Pin It on Pinterest