Kreću radovi na rekonstrukciji depandanse županijskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula

Nakon što je koncem srpnja javno predstavljen cjelokupni projekt dogradnje i rekonstrukcije županijskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, vrijedan 15 milijuna eura, danas je u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji depandanse Doma, u Mažuranićevoj ulici. Ugovor, vrijedan 2.123.748,19 eura, potpisali su istarski župan Boris Miletić i, u ime izvođača radova, član uprave tvrtke DE CONTE d.o.o. Marko Kontošić, a prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula Doris Ivanković.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo prvi ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Depandanse Doma. Zahvaljujem Gradu Puli koji podržava Sporazum iz 2017. godine o financiranju i kreditnoj suradnji na ovome projektu, kojeg će dakle u jednakim omjerima sufinancirati Županija i Grad Pula. Po jednakom principu Županija sufinancira i izgradnju gradskih domova u Labinu i Pazinu, kao i dogradnju i rekonstrukciju onoga u Buzetu. Volim istaknuti da je osnovna uloga zajednice skrbiti o našim najmlađima, ali isto tako i o našim sugrađanima treće životne dobi koji su nakon svog radnog vijeka itekako zaslužili da brinemo i o njima“, rekao je župan Miletić.

U listopadu 2021. godine, podsjetio je župan, Istarska županija je postala vlasnikom nekretnine Doma, prijenosom prava vlasništva od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s državom bio je preduvjet za ulaganje u Dom za starije osobe Štiglić.

„Istarska županija je odredila jasno svoje prioritete, a pri samome vrhu nalaze se obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb“, poručio je župan, koji se ujedno zahvalio Porečkoj i Pulskoj biskupiji na ustupanju zgrade Hospicija, dok isti ne krene s radom. Naime, tijekom građevinskih radova na Štigliću dio korisnika morat će biti premješten u zgradu Hospicija.

“Rekonstrukcija i adaptacija depandanse Doma za starije Alfredo Štiglić u Puli od iznimnog je značaja kako za Grad Pulu, tako i za Istarsku županiju. Svjedočimo sve većem nedostatku smještajnih kapaciteta za osobe starije životne dobi, i to ne samo na području našeg grada i Istarske županije već na razini cijele države. Uistinu se veselim što ćemo ove godine započeti s realizacijom projekta“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Htjela bih se zahvaliti Istarskoj županiji i Gradu Puli što napokon krećemo u adaptaciju i dogradnju naša dva objekta i hvala vam što ćete snositi troškove. Svjesni smo da nam stanovništvo stari, da su potrebe za smještajem jako velike, a kapaciteti nedovoljni, tako da se veselimo proširenju. Za nas će ovo biti vrlo izazovno razdoblje, ali sam sigurna da ćemo uspjeti, da će se sve odviti po planu i da će suradnja s izvođačem biti odlična. Molim i korisnike, članove njihovih obitelji, ali i medije i javnost općenito za strpljenje. S radovima na depandansi krećemo u listopadu, a korisnike, kao što je spomenuto selimo u prostor Hospicija“, istaknula je ravnateljica Ivanković, napomenuvši da neće primati nove korisnike dok traju radovi.

„Zahvaljujem i našoj ravnateljici Doma na velikom entuzijazmu i trudu. Županija i Grad kreću u zajednički projekt rekonstrukcije depandanse, čije okončanje radova očekujemo u siječnju. Dobit ćemo 20 novih mjesta u Odjelu za demencije, što je povećanje od preko sto posto, a koji će nakon rekonstrukcije raspolagati s ukupno 38 mjesta. Veselimo se i radovima na glavnoj zgradi u Krležinoj ulici te da u Puli dobijemo duplo više mjesta nego što imamo sada i time skratimo liste čekanja“ rekla je županijska pročelnica Antić.

Odgovori

Pin It on Pinterest