U srijedu počinje 12. Vladimir skate film festival

Od SAD-a do Japana na Vladimir film festival dolazi brojna inozemna publika

Svjetska skatebaording scena krajem se ljeta, na izmaku rujna okuplja u Fažani kada se zbog jedinstvenog Vladimir skate film festivala s različitih kontinenata u to malo ribarsko mjesto okupi  mnogobrojna međunarodna publika. Čine to već dvanaest godina zaredom i opet će od 20. do 25. rujna 2023. Festival je to koji u pet dana promijeni četiri lokacije koje uglavnom pretvara u kino na otvorenom, a iz Fažane seli i u okolicu: Pulu, Barbarigu i Nacionalni park Brijune.

Programom nudi ponajbolje od domaće i inozemne audiovizualne skateboarding umjetničke produkcije uz odgovarajuće izložbe i popratne programe. Brojni inozemni gosti ove godine stižu iz: SAD-a, Kanade, Japana, Brazila, Rusije, Velike Britanije, Irske, Latvije, Francuske, Njemačke, Švedske, Češke, Slovačke, Italije i Slovenije, a neće izostati ni domaće snage iz Hrvatske.

U srijedu, 20. rujna odvijat će se uvodni festivalski dio kada će se u suradnji  s Prostorom urbane kulture u Fažani održati radionica linoreza slovačkog umjetnika Igora Hanečaka.  Uz revijalni prikaz najnovijih skate-videa festival će se otvoriti u četvrtak, 21. rujna u 20 sati na fažanskoj rivi ispred Župne crkve Sv. Kuzme i Damjana. Posebna projekcija te večeri bit će eksperimentalni film Remnant Sale bostonskog grafičkog dizajnera i profesionalnog skejteraAbrahama Dubina poznatijeg kao Orange Man uz koju će nastupati bostonska violinistica Sarit uživo izvodeći glazbu filma.   

Sljedeći dan, u petak, 22. rujna od 18 sati zbivanja sele u Barbarigu na tvrđavu Fort Forno gdje će se uz filmske projekcije i izložbe održati i promocije knjiga. Posjetitelje očekuje svjetska premjera knjige Right, Down + Circle Colea Nowickija iz Kanade koji je ispisao povijesti i fenomen Tony Hawka, još uvijek najpoznatijeg skejtera na svijetu čija je video-igrica još devedesetih zaludila svijet. Iz susjedne Slovenije predstavit će se knjiga i izložba fotografija o 10 godina Ribnika – jednog od najznačajnijih DIY skateparkova u regiji. U suradnji s udrugom Monteparadiso večer na Fort Fornu završit će punk koncertima kada će nastupati slovenski Agregat, talijanski bend Stronzette i pulske snage Fonjatura.   

Festivalska subota, 23. rujna poznato je, odvija se u Puli. Suradnja s Pula film festivalom i Kinom Valli ovog puta donosi višestruko nagrađivani film “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića. Prvi puta će se tako na Vladimiru prikazivati igrani film izvan skate žanra. Poznato je da “Sigurno mjesto” progovara o istinitom, traumatskom događaju, suicidu redateljevog brata, no manje je poznato da je glavni protagonist i bivši skejter kojeg je jako dobro poznavala domaća skejt scena. Ovom projekcijom, kao i pop-up radionicom Writing Towards Well-Being britanske fondacije Ben Raemeres, festival skreće pažnju na fenomen mentalno oboljelih u skateboardingu. 

Prethodno tog dana u Kinu Valli će se održati i panel diskusija Grey Spaces of Skateboardingkoja otkriva problematiku sivih zona ugradovima, odnosno urbanih zona u kojima skateboardinga za razliku od ostalih sportova po(ostaje) sivi prostor koji se bori za svoje mjesto na ulici.    

Program u subotu završava u pulskoj galeriji ECPD nadomak Augustovog hrama retrospektivnom izložbom The World Isn’t Finished Yet, Is It? američkog umjetnika i kustosa Jocka Weylanda, kojom kroz fotografije, crteže i slike predstavlja zadnjih 20 godina karijere.  Iz njegove biografije ističe se suradnja s Thurston Mooreom, jednim od osnivača kultnog benda Sonic Youth, ali i njegova knjiga The Answer is Never — A Skateboarder’s History of the World (Grove Press, 2002) o povijesti skateboardinga.

Završnica festivala tradicionalno će se održati u nedjelju, 24. rujna u Ljetnom kinu Velikog Brijuna gdje će centralno mjesto zauzeti europska premijera skate-videa Timescan 2, japanskog autora Roba Tara. Organizirani polazak broda iz Fažane za Velike Brijune je u 18 sati, rezervacije nisu nužne, a karte se preuzimaju u poslovnici Nacionalnog parka u Fažani. Povratak s otoka organiziran je prema uobičajenom plovidbenom redu.

Dodatan festivalski dan bit će i ponedjeljak, 25. rujna kada će se u Prostoru urbane kulture u Fažani održati i Skate pub kviz.   

Odgovori

Pin It on Pinterest