U petak se u Puli obilježava „Svjetski dan bez automobila“

Završnica Europskog tjedna mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti, najveća europska inicijativa posvećena održivoj urbanoj mobilnosti, obilježava se i ove godine u Puli u razdoblju od 16. do 22. rujna.

U petak, 22. rujna 2023. godine u Puli će se tradicionalno obilježiti “Svjetski dan bez automobila” kao svojevrsni završetak tjedna mobilnosti, inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta brojnih europskih i svjetskih gradova, među kojima i Pula, pretvaraju u pješačke zone.

Grad Pula-Pola je u petak, zajedno s brojnim partnerima pripremio raznovrstan program, od kojeg izdvajamo: 

Tom prigodom će se Giardini do FINE i Trg Nimfej zatvoriti za sav promet uključujući javni gradski prijevoz, te se mole svi sudionici u prometu za strpljenje, dodatan oprez i poštivanje privremene regulacije prometa. Predviđeno je zatvaranje dijela Laginjine ulice od semaforiziranog raskrižja sa Smareglinom i Anticovom ulicom do Giardina te zatvaranje Ulice Giardini do križanja s Carrarinom i Zadarskom ulicom. Također, istoga dana za sav promet bit će zatvoreni Trg Nimfej, Šetalište Nella Millotija, Istarska ulica, Amfiteatarska ulica i Faverijska ulica.

Napominjemo kako će povodom obilježavanja ”Dana bez automobila” tijekom cijeloga dana Grad Pula – Pola, u suradnji s društvom PULAPROMET d.o.o. i NEXTBIKE, omogućiti besplatan javni gradski prijevoz i sustav javnih bicikala i romobila i to na slijedeći način:

Besplatno otključavanje, kao i 20 minuta besplatne vožnje el. bicikli i romobila, moći će se aktivirati 22. rujna nakon izrade računa na aplikaciji TIER unosom koda „ETM2023“, za nove korisnike, dok će unos koda „ETM2023PU“ postojećim i novim korisnicima osigurati dodatnih 200 minuta besplatnog korištenja električnih nextbike bicikala u Puli.

Pozivamo sve građane da dana 22. rujna promijene svoje navike i kreću se bez automobila, pješačeći, biciklirajući ili korištenjem ponuđenih alternativnih prijevoznih rješenja te na taj način podrže kampanju Europskog tjedna mobilnosti i događaj ”Dana bez automobila”, te osvijeste potrebu za smanjenjem potrošnje energije, smanjenjem zagađenja okoliša, a u cilju poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.

Program Europskog tjedna mobilnosti nalazi se u privitku priopćenja, a video možete pogledati na poveznici: https://youtu.be/K6dSzbsOmro.

Odgovori

Pin It on Pinterest