Policija privela počinitelje vršnjačkog nasilja

Policijski službenici pronašli su i uhitili počinitelje koji su osumnjičeni za vršnjačko nasilje nad dvojicom maloljetnih osoba

Foto: Ilustracija

Pulska je policija, u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije Policijske uprave istarske, provela kriminalističko istraživanje nad sedam maloljetnih osoba zbog sumnje da su sudjelovali u vršnjačkom nasilju koje se dogodilo 18. rujna u poslijepodnevnim satima na području Pule.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je svih sedam osoba počinilo kaznena djela povreda djetetovih prava i nasilničko ponašanje, odnosno da su nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu dva maloljetnika doveli u ponižavajući položaj.

Također je utvrđeno kako su trojica osumnjičenih počinila i kazneno djelo tjelesna ozljeda, s obzirom da su fizički napali oštećene, dok je počinitelj koji je snimao napad na jednog od maloljetnika, prijavljen i za kazneno djelo povreda privatnosti djeteta.

Svih sedam osoba je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predano u pritvorsku jedinici Policijske uprave istarske.

Koristimo priliku te ponovno ukazujemo na ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja i važnost njegovog pravovremenog prepoznavanja.

Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje.

Također ponovno apeliramo na javnost da ne dijeli snimke vršnjačkog nasilja jer na taj način dolazi do sekundarne viktimizacije žrtve koja je prisiljena ponovno osjećati nelagodu, strah ili sram.

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem na koji trebaju svi reagirati. Ukoliko primijetite nasilje, bez obzira o kojem obliku nasilja se radi, prijavite to policiji na broj 192. Pomozite žrtvi na taj način.

Odgovori

Pin It on Pinterest