Istarska županija će 2025. godine nositi prestižnu titulu Europske regije sporta

Ovog tjedna je iz Bruxellesa stigla sjajna vijest: Istarska županija će 2025. godine nositi

prestižnu titulu Europske regije sporta, a koju dodjeljuje neprofitna udruga ACES Europe (Federazione delle Capitali e delle Città Europee dello Sport). Podsjećamo, prije dva tjedna u Istri je boravila Komisija ACES Europe koja je tom prilikom evaluirala samu kandidaturu, te je obišla sportsku infrastrukturu gradova Labin, Pula i Rovinj. Obilazeći sportske dvorane, nogometna igrališta i atletske staze, te bazene Komisija se susrela i s brojnim sportašima, klubovima i trenerima. Valja spomenuti da je tako organiziran i susret s našim Olimpijcima Giovannijem Cernogorazem i Damirom Burićem te Paraolimpijkom Mikelom Ristoski, koji su i osobno podržali kandidaturu. Također, Komisiji je održana i prezentacija u kojoj je detaljno obrazloženo zašto Istarska županija zavrjeđuje titulu Regije sporta.

„Sretan sam i ponosan što će Istarska županija biti Europskom regijom sporta 2025. godine. Sport je bio i ostao važna odrednica naše županije koja se može pohvaliti brojnim sportskim uspjesima, vrhunskim sportašima i trenerima, ali i kvalitetnom sportskom infrastrukturom, u koju je u zadnjih 10 godina uloženo  preko 66 milijuna EUR. Izdvajanja Županije i 10 istarskih gradova za sport u razdoblju 2020.-2025. iznose preko 71,5 milijuna EUR“, komentirao je župan Miletić i dodao:

„Za Istarsku županiju s pravom možemo reći da je regija sporta jer broji 32.773 registriranih sportašica i sportaša od koji se 17.000 aktivno bavi natjecateljskim sportom, oko 600 sportskih klubova i udruga, 1200 aktivnih trenera, 700 sudaca i nadzornika te preko 2 tisuće sportskih djelatnika. Svi oni žive sport i doprinose ugledu naše županije na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima. No, pored onih profesionalnih, u Istri je i veliki broj amaterskih sportaša svih životnih dobi. Amaterizam u sportu treba dodatno ojačati i promovirati s ciljem uključivanja što većeg broja građana u sportske aktivnosti jer uzrečica „u zdravom tijelu, zdrav duh“ u suvremenom ubrzanom svijetu, vrijedi više nego ikad ranije. Počevši od najranije dobi, one vrtićke, trebamo našoj djeci usaditi zdrave navike kako bi im sport postao način života.“

Preduvjet da Istarska županija može uopće biti kandidatom je da na njezinom području postoje najmanje dva grada koji su bili nositeljima titule Europskih gradova sporta, a što su do sada bili Buzet i Umag.

Odgovori

Pin It on Pinterest