Puštanjem crnih balona u Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Puštanjem crnih balona u zrak na pulskome Trgu Portarata u petak, 22. rujna 2023. godine tradicionalno je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra.

Tim simboličnim činom te prigodnom izvedbom i performansom Dramskog studija INK odana je počast svim ubijenim ženama žrtvama obiteljskog nasilja u Republici Hrvatskoj. Učenici i sudionici mimohoda nosili su transparente s prigodnim porukama. I ove je godine mimohod od Foruma do Portarate na bubnjevima predvodio poznati pulski profesor Vedran Vojnić.

Sudjelujući u mimohodu potporu ovom značajnom obilježavanju i ove su godine uputili su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, istarski župan Boris Miletić sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov, predstavnici Obiteljskog centra, Crvenog križa, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, policije, učenici i nastavnici pulskih škola i brojne građanke i građani.

„Crni baloni, transparenti i tradicionalni pulski mimohod simboli su i znakovi kojima Sigurna kuća Istra obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nažalost, u Republici Hrvatskoj u zadnjih 20 godina ubijeno je 400 žena, dakle 20 žena svake godine što je poražavajuća činjenica. Ove godine u Istri, na sreću, nije se dogodio niti jedan slučaj ubojstva žene od strane bliske osobe. Na razini države u prvih sedam mjeseci prošle godine ubijeno je 13 žena, a ove godine 4. Međutim, zabrinjava porast kaznenih djela s elementima nasilja. U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj su počinjena čak 362 takva kaznena djela što je povećanje za 9 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine“, rekla je koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul.

Pozdravila je Vladine mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece, posebno najavljeno uvođenje u zakonsku regulativu femicida kao teškog kaznenog djela te podržala najave za uvođenjem dodatnih edukacija sudaca koji rade na predmetima nasilja u obitelji.

Govoreći o važnosti prevencije Černjul je podsjetila kako Sigurna kuća već godinama održava radionice u osnovnim i srednjim školama na temu nasilja u mladenačkim vezama.

„Nasilje nije privatni problem žene, djece i obitelji već društveni problem, a građani sukladno zakonskoj obvezi i građanskoj dužnosti moraju prijaviti i sumnju na obiteljsko nasilje jer se time može spriječiti ubojstvo nedužne žene“, kazala je Černjul.

Ujedno je pozvala žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate na broj policije 192  ili Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148.

Uz podršku sudjelovanjem u mimohodu Grad Pula i financijski pomaže aktivnosti koje Sigurna kuća Istra nudi svojim korisnicima. Sigurnoj kući Istra dodijeljen je prostor za administrativni dio poslova, zatim prostor za Savjetovalište za žene žrtve nasilja i stanove bez naknade koji se koriste kao sklonište za žene žrtve nasilja.

Odgovori

Pin It on Pinterest